ponedjeljak, 01.04.2024 05:45

Asterix i Obelix: Misija Kleopatra (2002)

Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (Originalni naziv)

komedija obiteljski avantura

Aterix i Obelix, neustrašivi i neslomljivi galski junaci u svojoj novoj pustolovini

 
Režija: Alain Chabat
Scenarij: René Goscinny, Albert Uderzo
Uloge: Gérard Depardieu, Christian Clavier, Jamel Debbouze, Monica Bellucci, ...

Filmografija

Pred redateljem (i scenaristom) nastavka, Alainom Chabatom i njegovom filmskom ekipom vrhunskih kompozitora, snimatelja, dizajnera i majstora za specijalne efekte bio je dakle veliki izazov i oni su ga prihvatili bez oklijevanja.Film je osvojio nagradu Cesar za najbolje kostime.

Iako je vrijeme najslavnijih faraona odavno prošlo, kraljica Kleopatra (Monica Bellucci) okladi se s Julijem Cezarom (Alain Chabat) da će mu njeni ljudi, koji su i dalje najbolji arhitekti i građevinari na svijetu, u svega tri mjeseca izgraditi velebnu palaču. Kleopatrini arhitekti su ili zaposleni, ili previše konzervativni, pa odabir padne na Edifisa (Jamel Debbouze), koji mora izgraditi palaču prekrivenu zlatom u kratkom roku ili će biti bačen krokodilima. Edifis zatraži pomoć od starog prijatelja druida Getafixa (Claude Rich) da mu napravi čarobni napitak koji galskom selu daje nadljudsku snagu da se odupre napadima Rimljana. Kako bi zaštitili svoga druida, Asterix (Christian Clavier) i Obelix (Gérard Depardieu) zajedno s njim krenu put Egipta.
Prema jednoj od mnogobrojnih avantura najpoznatijih Gala iz jedinog sela u Galiji koje se odupire Rimljanima, tj. prema popularnom stripu Renéa Goscinnyja i Alberta Uderzoa, nastao je dugometražni film o avanturi Asterixa i Obelixa u Egiptu. Za razliku od prošle ekranizacije stripa "Asterix i Obelix protiv Cesara", ovaj film je naišao na puno veće odobravanje i daleko pozitivnije kritike.
Gérard Depardieu i Christian Clavier još jednom su upriličili Obelixa i Asterixa, no ovog oputa u redateljskoj stolici našao se Alain Chabat, koji u filmu glumi i Cezara. Nipošto ne smijemo zaboraviti niti Jamela Debbouzea, koji je ostavio sjajna dojam u ulozi arhitekta Edifisa. Ekranizacija "ludih" Gala nije jednostavan zadatak za redatelje, prvenstveno što se francuski narod ponosi Asterixom i Obelixom, koji su postali neizostavni dio njihove kulture pa tako diranje u "galske heroje" graniči sa svetogrđem. Prema tome, pohvale koje su pristigle za "Asterixa i Obelixa: Misija Kleopatra" znače da je Alain Chabat vjerno prenio duhovite dijaloge i suptilne zafrkancije, te srce i dušu ovih "ludih" Gala, koji su postali omiljeni crtani junaci širom svijeta.

Komentari (3)

Foto