Hakeri (1995)

HACKERS (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Pokušavajući spriječiti cyber zločin, grupa mladih hakera sukobljava se s zlim kriminalcem

 
Režija: Iain Softley
Scenarij: Rafael Moreu
Uloge: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse Bradford, Matthew Lillard, ...

Filmografija

Kako bi spriječili cyber zločin stoljeća, Angelina Jolie i skupina mladih hakera sukobit će se s kriminalcem čija su pravila puno opasnija od onih u virtualnom svijetu...

Dade Murphy (Jonny Lee Miller), veliki obožavatelj računalne tehnologije, još kao jedanaestogodišnji dječak, provalio je u računalnu mrežu njujorške burze te zamalo uzrokovao kolaps Wall Streeta. Nakon incidenta na burzi, sud mu je zabranio korištenje računala do osamnaeste godine. Danas punoljetni Dade seli se s majkom (Alberta Watson) u New York gdje se uskoro priključuje grupici hakera te ponovno uranja u virtualni svijet.

Mladi Dade, u svijetu hakera poznat kao Zero Cool, s novim prijateljima, među kojima je i atraktivna Kate (Angelina Jolie), bavi se hakiranjem te bezbrižno provodi dane igrajući arkadne igrice, sve dok njegov kolega, Joey (Jesse Bradford), za vrijeme svog virtualnog putovanja, ne naleti na povjerljiv sadržaj u računalu jedne korporacije. Tajna služba tada uhiti Joeyija, no disketa s podacima završi u rukama mladih hakera. Kuga (Fisher Stevens), bivši haker koji svoje vještine koristi za malverzaciju fondova, želi iskoristiti podatke s diskete i počiniti zločin stoljeća, a klince iskoristiti kao žrtvene janjce.

"Hakeri" je zasigurno najpoznatiji cyber film 90-ih, u kojem je sjajno iskorištena tadašnja informatička revolucija. Izvanredne specijalne efekte upotpunjuje odličan izbor glazbe - The Prodigy, Carl Cox, Orbital, Stereo MC's, Massive Attack. Rijetko u filmu viđena tako jaka "kemija" između glavnih glumaca nije bila samo izvrsna gluma jer su Angelina Jolie i Jonny Lee Miller uskoro svoju vezu okrunili i kratkim brakom.

Zapaženu ulogu ostvario je i Matthew Lillard, koji se kasnije proslavio ulogama u hitovima "Vrisak" i "Ona je sve to". Zanimljiva je i činjenica da je Stuyvesant High School bila jedna od lokacija snimanja, a par mjeseci kasnije u istoj je školi uhićena grupa učenika upravo zbog hakiranja.  


Komentari (3)

Foto