Arhitektonske pustolovine (2008)

DAN CRUICKSHANK'S ADVENTURES IN ARCHITECTURE (Originalni naziv)

dokumentarni

Povjesničar D. Cruickshank putujući diljem svijeta istražuje i veliča različite tipove arhitekture

 
Režija: John Hay, Graham Cooper, Andrea Illescas
Scenarij: Basil Comely
Uloge: Dan Cruickshank

Filmografija

Povjesničar arhitekture, pisac i televizijski novinar Dan Cruickshank istražuje najveće gradove, građevine i spomenike svijeta. Veliča različite tipove arhitekture i pokazuje kako naše građevine otkrivaju ljudske težnje, domišljatost i uvjerenja...

Pokazujući kako naše građevine otkrivaju naše težnje, domišljatost i uvjerenja. Dan Cruickshank nam kroz arhitekturu donosi priču o čovječanstvu. Ova afirmacija ljudskoga duha veliča arhitekturu kao najbogatiju i najkompleksniju od svih kreativnih aktivnosti.

U svakoj se epizodi građevine diljem svijeta teatralno uspoređuju. Otkrivaju se neočekivane poveznice između vrlo različitih tipova arhitekture. Putujemo od katedrale Kizhi na udaljenom sjeverozapadu Rusije do samostana sv. Katarine na Sinaju u Egiptu. Teme variraju od ljepote do moći, raja i užitka. Serija koja ima 8 epizoda istražuje širenje građevina i tema. 

Njegov je odabir građevina odvažan, osoban, katkada čak i iznenađujući, poput Sun Cityja u Južnoafričkoj Republici, trgovačkog centra u Guangdongu u južnoj Kini i rezervoara bazilike i rimskih kanalizacije u Istanbulu u Turskoj.

Serija istražuje arhitekturu kao najluksuzniju i najkompleksniju kreativnu aktivnost. Upoznajemo čudesne lokacije i konstrukcije koje oduzimaju dah, od ruskih palača i dvoraca iz bajke u Bavariji do piramida Maja i iglua na Grenlandu.

Svaka se epizoda vrti oko jedne teme: ljepote, povezanosti, smrti, katastrofe, snova, užitka, raja i moći.


Komentari (0)

Foto