Gracein izbor (2004)

Gracie's Choice (Originalni naziv)

drama

17-godišnja djevojka bori se za skrbištvo nad mlađom braćom

 
Režija: Peter Werner
Scenarij: Joyce Eliason, Rena Dictor Le Blanc
Uloge: Kristen Bell, Diane Ladd, Shedrack Anderson III, Anne Heche

Filmografija

Ovaj dramatični film o mladoj djevojci koja, unatoč majčinim problemima sa drogom, čini sve kako održala obitelj na okupu i spriječila odlazak u ustanovu za nezbrinutu djecu inspiriran je istinitom pričom koja je dodirnula srce američke nacije.

Život Gracie Thompson (K. Bell) od najranije je dobi ispunjen odgovornošću odrasle osobe. Kao najstarije dijete ovisnice Rowene Thompson (A. Heche), ona se brinula o mlađoj polubraći i polusestri, mijenjala im pelene, čitala priče prije spavanja, pomagala oko zadaća. Svih petero djece različitih su, uglavnom nepoznatih, očeva i nose različita prezimena. Zbog loših uvjeta, a i zbog majke ovisnice, dvojica dječaka pate od poremećaja pažnje, a najstariji ima problema u komunikaciji. Njihov život nije ni sličan obiteljskom: majka, iako obećava da će se popraviti, i ne pokušava se izliječiti od ovisnosti, krade i mijenja ljubavnike i zanemaruje djecu. Prečesto u njihove jadne iznajmljene stanove upada policija, a kad završe na ulici, na neko ih vrijeme primi baka Louela (D. Ladd), Rowenina majka. Nakon jedne racije, majka je odvedena u zatvor, Gracie i Rose (K. Fairlie) u popravni dom, a trojica dječaka u sirotište. Baka ih uspije izvući i primiti k sebi, ali je to tek privremeno rješenje. Socijalna služba namjerava dati djecu na posvojenje, što znači da će biti razdvojeni. Gracie to ne želi dopustiti. Iako je tek navršila šesnaest godina, postoji zakonska mogućnost da ona sama posvoji djecu, no uvjeti su gotovo nedostižni: uz školovanje mora raditi i zaraditi dovoljno novca da plaća stan, struju i plin, dužna je imati telefon i automobil, te osigurati djeci potpunu zdravstvenu skrb. Tek tada doznaje da baka prima za svako dijete državnu potporu od 500 dolara i da taj novac daje Roweni. Zato će Rowena svim sredstvima pokušati zadržati pravo na roditeljsku skrb...

Ovaj neobično potresan film snimljen je prema istinitoj priči koja je objavljena u jednom članku u Reader's Digestu. Gracie, koja je uspjela raditi, studirati i brinuti se o djeci, namjerava se baviti problemom djece koja čekaju posvojenje i kojih u Sjedinjenim Državama ima više stotina tisuća. Njezina braća se školuju, a najmlađi, Robbie, želi postati odvjetnik.
Mlada glumica Kristen Bell (Veronica Mars, Roman) izvrsno je odglumila ulogu šesnaestogdišnje Gracie Thompson, a Anne Heche nominirana je za Primetime Emmy za ulogu majke.


Komentari (1)

Foto