Moj život (1993)

MY LIFE (Originalni naziv)

drama

Suočen s teškom bolešću, muškarac preispituje svoj život u potrazi za unutarnjim mirom

 
Režija: Bruce Joel Rubin
Scenarij: Bruce Joel Rubin
Uloge: Michael Keaton, Nicole Kidman, Queen Latifah, Bradley Whitford, ...

Filmografija

U jednoj od svojih najbriljantnijih uloga, Michael Keaton donosi nam priču o čovjeku suočenom sa smrću, koji otkrivajući svoje dugo potiskivane tajne pronalazi unutarnji spokoj. Ulogu žene preuzela je Nicole Kidman, dok se u manjoj ulozi javlja i popularna komičarka i reperica Queen Latifah. Ovaj film o čovjeku koji traži oprost kako bi sretnije proveo svoje posljednje dane, potresna je i poučna priča o stvarima i vrijednostima koje nikako ne bismo smjeli, a ipak često zaboravljamo.

Bob Jones (M. Keaton) obraća se kameri i kaže: "Ja ću umrijeti, a ti ćeš se roditi." Tako počinje priču o svom životu. Doznajemo da želi da ga upozna njegovo još nerođeno dijete, a zatim doznajemo da je teško bolestan i da mu ostaje samo nekoliko mjeseci života.

Bob je jedan od najuspješnijih PR-a u Los Angelesu. Rodio se kao Bob Ivanovich u Detroitu, odakle je otišao kao mladić. Nije u bliskim odnosima s roditeljima. Sretno je oženjen s Gail (N. Kidman), a ona je trudna. Zato Bob želi da ga njegovo dijete upozna bar preko snimke. Iako ne gubi nadu da će se izliječiti, moli Boga da živi bar toliko da vidi svoje dijete. Kad mu liječnik više nije mogao dati ni jednu terapiju koja bi mu mogla pomoći, nevoljko je pristao na liječenje kod kineskog iscjelitelja, koji mu kaže da je tumor posljedica gnjeva koji je duboko u njemu...

Iako je tema filma umiranje, on ni u jednom trenutku nije plačljiv ni mračan, jer su sve ključne situacije u filmu paralela dvaju ravnopravnih polova ljudskog života: smrti i rađanja. Čak i najtužnije scene gledaju se sa smiješkom, možda i zato što se svatko može poistovjetiti s čovjekom koji prije smrti želi sebe predstaviti djetetu koje neće upoznati i ostaviti mu "roditeljske upute" koje su važne za život. Višedimenzionalnost motivu umiranja daje donekle ironijski odmak, jer Bob, iako bolestan, očigledno uživa u govorenju pred kamerom. Uloga Boba Jonesa jedna je od najdojmljivijih uloga M. Keatona, a izvrsna je i suzdržana gluma N. Kidman.


Komentari (2)

Foto