Policajac s Beverly Hillsa (1984)

Beverly Hills Cop (Originalni naziv)

akcija komedija

Policajac iz Detroita u potrazi za ubojicama svoga prijatelja dolazi na Beverly Hills

 
Režija: Martin Brest
Scenarij: Daniel Petrie Jr., Danilo Bach
Uloge: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Lisa Eilbacher, Ronny Cox

Filmografija

Komičar Eddie Murphy, koji nas svojom fantastičnom glumom već više od dvadeset godina nasmijava do suza, pojavljuje se u naslovnoj ulozi ovog blockbustera nakon kojeg su mu crveni tepisi Hollywooda postali svakodnevica. Vrtoglavi iznos od 316 milijuna dolara koje je film zaradio svjedoči o njegovoj popularnosti među gledateljima svih profila.Scenarij filma je nominiran za Oscara, glazba iz filma osvojila je Grammy, a film je nominiran za BAFTA-u i Zlatni globus.

Axel Foley (Eddie Murphy) detroitski je policajac kojega nadređeni šalju na prisilni godišnji odmor pošto nikako ne odustaje od traganja za ubojicom svoga najboljeg prijatelja. Slijedeći trag ubojice, Axela put vodi do Beverly Hillsa, gdje dobiva upozorenje lokalne policije da se ne miješa u istragu. Axel posjećuje svoju prijateljicu Jenny (Lisa Eilbacher), koja radi u galeriji umjetnina, te saznaje kako je njen šef Victor Maitland (Steven Berkoff) zapravo kralj narkomafije i jedan od odgovornih za smrt njegovog prijatelja.
Nominacija za Oskara u kategoriji najboljeg scenarija i nominacije za Zlatni globus (muška glavna uloga, najbolji film), kao i nagrada People's choice samo su neka od vrijednih priznanja prvog dijela "Policajca s Beverly Hillsa". Planetarni uspjeh zabilježila su i druga dva nastavka dok je premijera četvrtog dijela ove akcijske komedije predviđena za siječanj 2010. godine. Za sve ljubitelje kombinacije napetih akcijskih scena i dobrog humora sprema se odlična avantura na Beverly Hillsu.

Komentari (10)

Foto