Progonjeni (1999)

The Haunting (Originalni naziv)

triler horror

Ispitivanje nesanice u starome dvorcu izmakne kontroli kada se umiješaju više sile

 
Režija: Jan de Bont
Scenarij: David Self, Shirley Jackson
Uloge: Lili Taylor, Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson, Bruce Dern, ...

Filmografija

Izvrsna glumačka postava i fascinantna ekipa zadužena za specijalne efekte potrudila se napraviti vizualnu atrakciju za pamćenje.Pričom smješten u velebno zdanje elizabetanskog stila, u kojemu znanstvenik proučava nesanicu i susreće se sa silama višeg reda, "Progonjeni" je rijetko raskošno horor putovanje neistraženim područjima ljudske psihe.

Eleanor (Lili Taylor), Theodora (Catherine Zeta Jones) i Luke (Owen Wilson) imaju zajedničku osobinu: progoni ih nesanica. Kada dobiju ponudu dr. Marrowa (Liam Neeson) da se zajedno s njim na neko vrijeme nastane u grandioznom i pomalo zastrašujućem dvorcu Hill House, oni niti ne slute kako liječnik skriva prave razloge njihove prisutnosti. On je, naime, odlučio provesti istraživanje o praiskonskim ljudskim reakcijama na strah te pripremio sve potrebno kako bi prestrašio svoje pokusne kuniće. No kada se jezivi događaji počnu događati izvan znanstvenikove kontrole, postaje jasno kako nešto s kućom nije u redu...
Gotički horor čuvenog filmskog snimatelja i redatelja, Jana de Bonta, u prvome je redu svečanost za osjetila, audiovizualna poslastica najvišeg reda. De Bont je iskoristio svoje veliko iskustvo u stvaranju iznimno napete atmosfere, koja je bila savršeno potpomognuta vizualnim efektima i scenografijom vrijednom najveće nagrade. Za potrebe filma napravljeni su gigantski setovi, a istinski je junak zapravo veličanstveno zdanje iz devetnaestog stoljeća - čuveni Harlaxton Manor. Ovaj grandiozni, impozantni dvorac poslužio je za snimanje eksterijera i velikim je dijelom zaslužan za nezaboravnu atmosferu de Bontova horora.
"Progonjeni" su slobodno bazirani na remek-djelu velikana filmske umjetnosti, Roberta Wisea, iz 1963., a za razliku od samozatajnog Wiseovog filma, novije ostvarenje pravo je dijete holivudske kinematografije - atraktivno, bučno i glasno, u svakome trenutku zabavno.
Slavni glumci, Liam Neeson i Catherine Zeta Jones, u središtu su radnje, no najviše je zablistala Lily Taylor ("Pecker", "Kratki rezovi"), heroina mnogih nezavisnih filmova. Pored nje, u filmu se pojavljuju i redatelj/glumac Todd Field, legendarni Bruce Dern i mnoštvo drugih čuvenih glumaca. Nikako ne treba izostaviti filmske radnike koji su najviše zaslužni za prekrasan izgled filma - produkcijskog dizajnera Eugenija Zanettija ("Ja ću budan sanjati") i slavni studio Phila Tippetta, nagrađivan za specijalne efekte.

Komentari (0)

Foto