Smijeh i kazna (2003)

RIRE ET CHÂTIMENT (Originalni naziv)

komedija romantika

Duhoviti egocentrični kiropraktičar kreće na nevjerojatan put otkrivanja samog sebe

 
Režija: Isabelle Doval
Scenarij: Olivier Dague, Isabelle Doval
Uloge: José Garcia, Isabelle Doval, Laurent Lucas, Benoît Poelvoorde, ...

Filmografija

"Smijeh i kazna" prvi je dugometražni film glumice, scenaristice i redateljice Isabelle Doval, supruge jednoga od najuspješnijih suvremenih francuskih komičara Joséa Garcije. Angažirajući upravo njega za glavnu ulogu, redateljica je ostvarila iznimno uspješan film koji se može opisati kao priča o tužnom klaunu, o čovjeku koji ispod komične, pa i groteskne maske, nosi nešto nesretno što ispada pogubno za njegove bližnje.

Vincent Roméro (J. Garcia) je ugledan pariški kiropraktičar koji provodi slobodno vrijeme družeći se i nasmijavajući druge ljude. No jednoga dana njegova supruga Camille (I. Doval) odluči prestati podnositi njegov egocentrizam te ga ostavi. Iste večeri, u restoranu, jedan od njegovih prijatelja umre zbog napadaja smijeha. Uskoro još neki ljudi umru od srčanoga udara nakon što ih je Vincent nasmijao. On shvati da se radi o nečemu ozbiljnom te se zapita nije li ih nehotice ubio...

Izvrsni José Garcia "nosi" cijeli film pokazujući izvoran zabavljački talent, no i sposobnost prebacivanja u ozbiljniju ulogu, u trenucima kada liku sudbina počne okretati leđa. Uz njega, u epizodnoj ulozi se pojavljuje najpoznatiji belgijski komičar Benoît Poelvoorde koji je već nekoliko puta nastupio u filmovima uz bok Joséu Garcii (Le Boulet, Le vélo de Ghislain Lambert).


Komentari (0)

Foto