Božićni duhovi (1988)

Scrooged (Originalni naziv)

komedija drama fantastika

Bezdušnom i škrtom uredniku život se mijenja kada ga u božićno vrijeme posjete tri duha

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Mitch Glazer
Uloge: Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe, John Glover, Bob Goldthwait, ...

Filmografija

Ovo je suvremena komedija koja je bazirana na noveli Charlesa Dickensa "Božićna pjesma ".

Frank Cross (Bill Murray) je bezdušni i škrti TV urednik, kojega ništa neće spriječiti da poveća gledanost svoje televizijske kuće. U božićno vrijeme smišlja neukusne i neprikladne emisije s popularnim licima - Robertom Gouletom i Leeom Majorsom poput "Božić među Cajunima" ili "Noć kada je sob umro", u kojim se Djed Božićnjak hvata mitraljeza. Cross ima i najnoviju ideju - na samo božićno predvečerje natjerat će televizijsku ekipu da uživo producira "Božićnu priču" Charlesa Dickensa. Crossov život se mijenja kada ga posjeti njegov stari šef, koji je odavno umro, te tri duha - Duh prošlog Božića (David Johansen), Duh sadašnjeg Božića (Carol Kane) i Duh budućeg Božića, koji će ga povesti u šetnju kroz vrijeme i pokazati mu zašto je postao tako pokvaren i što ga čeka ako se ne promijeni.
Dickensova "Božićna priča" već je 150 godina predložak nebrojenim predstavama i filmovima, a upravo otkačena verzija Richarda Donnera ("Smrtonosno oružje", "Superman", "Goonies", "The Omen") jedna je najpopularnijih božićnih komedija ikada snimljena za velika platna i male ekrane. U jednom trenutku na tragu urnebesne slapstick komedije (duh udara Franka posred lica tosterom ili ga stavlja u peć krematorija dajući mu posljednju šansu da se promijeni), film ne gubi originalnu poruku klasične "Božićne priče" te nas istovremeno uspijeva dirnuti uz toj mjeri da čak počnemo propitivati svoje postupke.
U glavnoj ulozi je jedan od najvećih komičara sadašnjice, Bill Murray, koji je perfektno odigrao ulogu pokvarenjaka, ali tu su i genijalni John Glover, glazbena zvijezda utjecajnih New York Dollsa - David Johansen, Carol Kane te u manjoj ulozi i legendarni Robert Mitchum te John Forsythe ("Dinastija"), u ovoj uistinu smiješnoj fantastičnoj komediji nominiranoj čak i za Oscara u kategoriji najbolje šminke.

Komentari (1)

Foto