Zauvijek u mom srcu (2002)

DEVDAS (Originalni naziv)

drama mjuzikl ljubavni

Tragična priča o zabranjenoj ljubavi između bogatog mladića i siromašne djevojke

 
Režija: Sanjay Leela Bhansali
Scenarij: Sanjay Leela Bhansali, Saratchandra Chatterjee
Uloge: Shahrukh Khan, Madhuri Dixit, Aishwarya Rai, Jackie Shroff, Kiron Kher, ...

Filmografija

Mnogima je poznato kako je indijska kinematografija, s preko tisuću snimljenih naslova godišnje, najjača svjetska filmska sila. "Zauvijek u mom srcu"" je jedan od najreprezentativnijih primjera bollywoodske genijalnosti pričanja nezaboravnih priča. Ponekad čvrsto utemeljeni u tradiciji, a ponekad je diskretno izbjegavajući, indijski filmovi uvijek će vas iznova zaintrigirati i privući. Tako je i "Zauvijek u mom srcu"", bez ikakve sumnje, vizualna gozba i istinsko remek-djelo, spoj visokobudžetne raskošnosti i nepobitne genijalnosti autora...

Bollywood. Samo indijska kinematografija može proizvesti film takve čiste ljepote, priču jednostavne tragičnosti smještenu u ozračje raskošne scenografije, poput "Zauvijek u mom srcu". Ljubav bogatog Devdasa i lijepe, ali siromašne plesačice Paro, osuđena je na propast, ali osjećaje ovih zabranjenih ljubavnika nemoguće je promijeniti!

Nakon deset godina izbivanja, Devdas (Shahrukh Khan) se vraća u rodni kraj. Njegova životna ljubav Paro (Aishwarya Rai) blista od sreće zbog povratka voljenog, no klasna razlika počinje bacati sjenu na ove nesuđene ljubavnike. Devdas je odrastao u izobilju, a lijepa plesačica Paro pripadnica je niže kaste. Devdasova majka Kaushalya (Smita Jaykar) odbija prihvatiti ovu vezu i vrijeđa Parinu majku Sumitru (Kiron Kher) koja u žaru osvete dogovori brak svoje kćeri sa znatno starijim, bogatim udovcem. Razočarani Devdas okreće se alkoholu i svijetu prostitucije, u kojem pronalazi prostitutku zlatnog srca, Chandramukhi (Madhuri Dixit). No čak niti ta iskrena ljubav ne može izvući Devdasa iz smrtonosnog zagrljaja alkoholizma, niti izbrisati Paro iz njegova bolna srca...

U svojoj osnovi vrlo jednostavna, ova priča o zabranjenoj ljubavi između bogatog mladića i siromašne djevojke pronašla je u spoju raskošnosti i jednostavnosti naracije možda i najsavršeniju formu. Produkcijski gledano riječ je o jednom od najskupljih indijskih filmova svih vremena, hitu koji je vidjelo preko trideset milijuna gledatelja. Samo su nevjerojatno raskošni kostimi stajali preko deset milijuna dolara. Glumica koja tumači prostitutku zlatnog srca, Chandramukhi, u jednom je trenutku na sebi imala odjeću tešku tridesetak kilograma!

Iako bollywoodski filmovi zarade znatno manje od američkih, njihova popularnost i dalje neograničeno raste. Iako tipičan bollywoodski film stoji oko milijun i pol dolara, naspram holivudskog, koji je bliže cifri od pedesetak milijuna, kreativnost indijskih filmaša je neporeciva, a dobar glas koji prati njihove filmove najbolja je reklama koju bi jedan filmski djelatnik mogao poželjeti!

Uspjehu ovog veličanstvenog filma sigurno je pridonio atraktivan glumački par. Tragičnog junaka Devdasa izvrsno je odglumio miljenik ženske publike Shahrukh Khan, član obitelji Khan koja je tijekom devedesetih žarila i palila Indijom. Ovaj privlačni glumac već je godinama broj jedan na listama popularnosti, a njegova nesvakidašnja iskrenost i jednostavnost pravi je magnet za medije!

Lijepu i nesretnu Paro odigrala je neponovljiva Aishwarya Rai, žena zapanjujuće ljepote koja je uspjela dokazati kako ljepota, inteligencija i talent nisu nespojive osobine. Ova je glumica iznimne pojave osvojila titulu Miss svijeta 1994, a njezina je popularnost narasla snimanjem reklame za popularnu Pepsi te pozicijom glasnogovornice za čuvene satove Longines. Ne treba zaboraviti niti suradnju s L'Orealom, brojne angažmane u dobrotvornim akcijama, kao i članstvo u udruzi PETA.

Birajući sljedeći projekt, redatelj "Zauvijek u mom srcu", Sanjay Leela Bhansali, imao je opciju komercijalnijeg, zapadnjački okrenutog projekta, i ekranizaciju tradicionalnog romana, a prema njegovu vlastitom priznanju, nije požalio što se odlučio na četvrtu ekranizaciju poznatog romana Sarata Chandre Chattopadhyaya. Izbjegavajući uobičajene zamke filmske adaptacije, Bhansali je uspio pomiriti dva svijeta i prikazati tradicionalnu Indiju, ali s modernijim, ponekad uznemirujuće kompleksnim komentarom na problematičnu vezu muškarca i žene različitih položaja unutar kaste. Tragična i zabranjena, ljubav Devdasa i lijepe Paro s lakoćom će vas odvesti na drugi kontinent i posve opčiniti egzotičnom ljepotom i ljubavnim bolom!


Komentari (0)

Foto