Billy Elliott (2000)

BILLY ELLIOT (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o dječaku koji unatoč snažnom protivljenju okoline odluči postati baletni umjetnik

 
Režija: Stephen Daldry
Scenarij: Lee Hall
Uloge: Jamie Bell, Gary Lewis, Julie Walters, Jamie Draven, Jean Heywood, ...

Filmografija

Nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg redatelja, najbolje sporedne glumice (J. Walters) i najboljeg izvornog scenarija (Lee Hall), nominirana za dva Zlatna globusa i tri Europske filmske nagrade, te čak 13 nagrada BAFTA, nagrađena Propelerom Motovuna, izvrsna humorna drama "Billy Elliot" drugi je redateljski projekt dotad cijenjenog kazališnog producenta Stephena Daldryja (Eight), koji će dvije godine nakon ovog filma potpisati ekranizaciju hvaljenog romana Sati Michaela Cunninghama, te ponovno biti nominiran za Oscara.

Slikoviti rudarski gradić nedaleko Newcastlea 1984. godine, u vrijeme velikog štrajka britanskih rudara protiv politike premijerke Margaret Thatcher. Dok njegov pošteni no prilično grubi otac Jackie (G. Lewis) i arogantni stariji brat Tony (J. Draven) aktivno sudjeluju u štrajku, 11-godišnji Billy Elliot (J. Bell) skrbi o svojoj dementnoj baki (J. Heywood), a većinu slobodnog vremena provodi u sportskoj dvorani, nerado trenirajući boks. Kad jednog dana u susjednoj prostoriji ugleda djevojčice koje s profesoricom Wilkinson (J. Walters) vježbaju balet, Billy zaključi da je upravo to ono što ga privlači. Istodobno shvati i da će ga, obuče li baletne papučice, svi proglasiti mekušcem i homoseksualcem. Nagovori profesoricu Wilkinson da ga počne podučavati.
A kad dječak napokon stane uz zrcalo i baletnu gredu, profesorica ostane ugodno iznenađena njegovim pravilnim držanjem i ritmičkim pokretima. S vremenom počne primjećivati Billyjevu povučenost i nesigurnost. Razlozi tome kriju se u dječakovu strahu od strogog oca i obijesnog brata, ali i u uspomenama na njegovu pokojnu majku (J. Birkett), koja možda ne bi odobrila Billyjevo bavljenje baletom. Čini se da su jedini koji Billyja razumiju profesoričina kći Debbie Wilkinson (N. Blackwell), te razredni kolega i najbolji prijatelj, osjećajni i pomalo feminizirani Michael Caffrey (S. Wells). Zabrinut zbog sinova čudnog ponašanja, Jackie jednog dana odluči Billyja pratiti na trening, te ga zatekne usred vježbanja baleta...
U atmosferičnu, sugestivnu, inteligentnu, razmjerno angažiranu, duhovitu i vrlo emotivnu (crno)humornu priču o senzibilnom dječaku koji unatoč snažnom protivljenju okoline odluči postati baletni umjetnik (priča se dijelom temelji na sudbini Philipa Marsdena, plesača Kraljevskog baleta podrijetlom iz rudarske obitelji), Daldry je unio i neke autobiografske detalje. sa suvremenošću i novim društvenim odnosima. U naslovnoj ulozi je vrlo daroviti J. Bell (Nicholas Nickleby, King Kong, Zastave naših otaca), a njegovi su partneri fantastični G. Lewis (Sasvim malo ubojstvo, Carlina pjesma, Istok je istočno, Opaki Billy, Bande New Yorka, Odmor ratnika, Gol, Eragon) i izvrsna J. Walters (Naćulite uši, Harry Potter i kamen mudraca, Djevojke s duplerice, Harry Potter i odaja tajni, Harry Potter i zatočenik Azkabana), za glavnu ulogu u izvrsnoj humornoj drami "Educating Rita" Lewisa Gilberta 1984. nominirana za Oscara.
Dojmljiv soundtrack, u kojem se može čuti i kultna pjesma London Calling glasovite skupine The Clash, potpisuje Stephen Warbeck (Gospođa Brown, Quills-otrovno pero markiza DeSadea, Mandolina kapetana Corellija, Tajni prolaz, serija Osumnjičeni), dobitnik Oscara za glazbu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare" Johna Maddena, a fotografiju Brian Tufano (Quadrphenia, Trainspotting, Ne tako običan život).

Komentari (2)

Foto