Dugo, toplo ljeto (1958)

THE LONG HOT SUMMER (Originalni naziv)

drama

Samopouzdani lutalica (P. Newman) dobiva priliku da se priženi u moćnu južnjačku obitelj

 
Režija: Martin Ritt
Scenarij: Irving Ravetch, William Faulkner, ...
Uloge: Paul Newman, Joan Woodward, Orson Welles, Lee Remick, Anthony Franciosa, ...

Filmografija

Ugledni hollywoodski redatelj Martin Ritt (Hud, Paravan, Norma Rae) afirmirao se krajem pedesetih godina dvjema adaptacijama južnjačkog književnog genija Williama Faulknera. Prva od njih, "Dugo, toplo ljeto" (druga je Sound and Fury), prilagodba je motiva Faulknerova romana Zaselak i nekoliko Faulknerovih priča, koje su scenaristički obradili supružnici Irving Ravetch i Harriet Frank Jr., koji su i kasnije surađivali s Rittom.

Mladi Južnjak Ben Quick protjeran je iz mjesta u kojem je živio zbog navodne paleži sjenika, iako mu podmetanje požara nikad nije dokazano. Quick dolazi u gradić Frenchman's Bend, gdje ga Jody Varner, sin moćnog veleposjednika Willa Varnera, zaposli, samo za stan i hranu, kao pomoćnog radnika. Kad stari Varner, konzervativni južnjački patrijarh to sazna, razbjesni se jer za razliku od sina zna za Quickovi reputaciju. Ubrzo shvati da je došljak žilav i sposoban čovjek, puno solidniji od Jodyja, te ga zaposli kao poslovođu u svom gradskom dućanu. Jody, koji u braku s Eulom, ocu ne može podariti željenog unuka, postaje ljubomoran na Quicka, no tu nije kraj Varnerovim planovima s došljakom. On, naime, smatra da bi Quick bio puno bolji muž za njegovu neudanu kćer Claru, samosvjesnu učiteljicu, od njezine višegodišnje simpatije, sofisticiranog Alana Stewarta. Benu Quicku se itekako svidi ideja da se priženi u moćnu obitelj, no Clara ga odbije...

Film je značajan i kao prvi veliki uspjeh tada mladog Paula Newmana, jedne od najvećih hollywoodskih legendi, koji se na snimanju upoznao i zbližio s Joan Woodward, s kojom se ubrzo i vjenčao, nakon što mu je dotadašnja supruga dala razvod. U ostatku glumačkog ansambla nalaze se još dva velika imena - O. Welles (Građanin Kane, Treći čovjek, Dodir zla, Večernja zvona, Bitka na Neretvi) i L. Remick (Operacija strah, Anatomija jednog ubojstva, Dani vina i ruža, Telefon), a gledatelji će vjerojatno prepoznati i Angelu Lansbury, koja je nekih 25 godina kasnije počela tumačiti simpatičnu privatnu detektivku u TV seriji Ubojstvo, napisala je, ulogu koja joj je donijela veliku popularnost kroz nekih dvadesetak godina koliko ju je tumačila.

"Dugo, toplo ljeto" natjecao se u Cannesu za Zlatnu palmu, a Paul Newman je za ulogu Bena Quicka na tom najprestižnijem svjetskom festivalu nagrađen kao najbolji glumac. Godine 1965. s istim je likovima snimljena istoimena popularna TV serija (s Royom Thinnesom kao Benom Quickom) koju je jako voljela generacija naših roditelja, a 1985. istoimeni TV film odnosno mini-serija s Donom Johnsonom, Jasonom Robardsom i Cybill Shepherd.


Komentari (1)

Foto