Posljednji Mohikanac (1992)

LAST OF THE MOHICANS (Originalni naziv)

romantika avantura ratni

Trojica trapera štite dvije engleskinje za vrijeme rata između Francuza i indijanaca

 
Režija: Michael Mann
Scenarij: James Fenimore Cooper, John L. Balderston
Uloge: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means, Wes Studi, Jodhi May

Filmografija

"Posljednji Mohikanac", ekranizacija istoimenoga slavnog romana Jamesa Fenimorea Coopera, bio je veliki hit kada se pojavio u kinima početkom devedesetih. Cooperovu knjigu i filmski scenarij Philipa Dunea iz 1936. adaptirali su John Balderston, Paul Perez i Daniel Moore, a novi su scenarij napisali redatelj i producent Michael Mann te Christopher Crowe. Mann (Vrućina, Jericho Mile, Manhunter) je snimio raskošno ostvarenje u kojem vrsno kombinira uzbuđenja i napetosti, scene bitaka s romantičnim trenucima, ne pretjerujući niti s jednim elementom.

1757. u tijeku je bila treća godina rata između Engleske i Francuske za prevlast na sjevernoameričkom kontinentu. Borba se vodila i na rubovima divljine, a obje strane su angažirale i usluge Indijanaca te civile. Premda protiv svoje volje, u sukob će biti uvučena i tri muškarca, posljednji pripadnici Mohikanaca, koji se nalaze kod granice divljine pokraj rijeke Hudson. Jedan od njih, Hawkeye (D. Day-Lewis) zapravo je bijelac, ali usvojio ga je Chingachgook (R. Means) i sam se osjeća Mohikancem. Unatoč tomu što se borbe približavaju, a neki njihovi prijatelji pristupaju civilnim vojnim snagama na strani Engleske, oni se ne žele angažirati. No, kada prisustvuju napadu Indijanaca u francuskoj službi na skupinu Engleza u kojoj se nalaze i dvije žene, oni priskaču u pomoć i odvode preživjele do engleske utvrde. Tijekom puta Hawkeye se zbližava s Corom Monroe (M. Stowe) te zbog nje ostaje u utvrdi. Istodobno njegov brat stječe naklonost mlade Alice (J. May). Uskoro francuske trupe opkole utvrdu i počinju napad...
Uz hvaljenu režiju Michaela Manna ističe se fotografija Dantea Spinottija te pogotovo izvrsne glumačke interpretacije cijele ekipe. Daniel Day-Lewis doista ima impresivnu filmografiju, od oskarovske interpretacije u "Mom lijevom stopalu", preko "U ime oca" i "Moje lijepe praonice" do "Doba nevinosti" i "Vještica iz Salema". Madeleine Stowe upravo je u ovom filmu ostvarila jednu od najboljih interpretacija, a ističu se i "12 majmuna", "Treptaj" i "Generalova kći".

Komentari (16)

Foto