Mali veliki Cezar (2003)

Moi César (Originalni naziv)

komedija drama obiteljski

Priča o samosvjesnom desetogodišnjaku i njegovom kaotičnom djetinjstvu

 
Režija: Richard Berry
Scenarij: Richard Berry, Eric Assous
Uloge: Jules Sitruk, Maria de Medeiros, Jean-Philippe Écoffey, Joséphine Berry, ...

Filmografija

"Mali veliki Cezar" dirljiv je film za djecu o problemima dječaka koji ulazi u život: deset i pol godina, 139 centimetara visine, roditeljske svađe, prijatelji, prva ljubav, škola, debljina... To je svijet maloga dječaka po imenu César, "koje je više za pse nego za ljude".

César (J. Sitruk) je desetogodišnjak koji živi u Parizu s mamom i tatom. Inače je šutljiv, živi u mašti i djeluje mrko, a jedina su mu strast kolači i ljubav prema kolegici iz razreda. Osim što ga muče bezazleni mladenački problemi, svjestan je loših obiteljskih situacija svojih prijatelja, a čini mu se da i njegovi roditelji nešto taje pred njim. Naime, učini mu se da su tatu uhitili i da treba ići u zatvor. U povjerenju to kaže najboljem prijatelju, ali će se vijest uskoro pročuti po školi. César očekuje porugu i prijezir, ali otkriva da je, zahvaljujući zatvorskoj priči, postao školska zvijezda...

"Mali veliki Cezar" je treći film glumca i redatelja Richarda Berryja koji je inspiriran vlastitim, ponekad bolnim bolnim iskustvima iz djetinjstva. Kao što je slavni François Truffaut svoj prvi dugometražni film, "400 udaraca", na neki način posvetio svom kaotičnom djetinjstvu, tako i Berry u liku simpatičnoga Césara pronalazi mnogo toga zajedničkoga sa samim sobom.

Uz redateljev izniman dar za rad s dječjim glumcima, odlične uloge ostvarili su poznata portugalska karakterna glumica Maria de Medeiros (Pulp Fiction, Huevos de Oro), francuski glumac Jean-Philippe Écoffey (La Reine Margot), te veteranka francuske kinematografije Anna Karina (Vivre sa vie).


Komentari (0)

Foto