Utjerivač dugova (1999)

The Debt Collector (Originalni naziv)

akcija triler

Ozloglašeni ubojica i utjerivač dugova nakon izlaska iz zatvora započinje sa novim životom

 
Režija: Anthony Neilson
Scenarij: Anthony Neilson
Uloge: Billy Connolly, Ken Stott, Francesca Annis, Iain Robertson, ...

Filmografija

"Utjerivač dugova" je film koji je u nekim filmskim krugovima dobio kultni status. To ne čudi s obzirom da se Neilson i kao redatelj i kao scenarist potrudio da njegov napeti triler djeluje kao neobičan, ali vrlo uspjeli spoj radova Quentina Tarantina i Claudea Chabrola.Film je 1999. na Festivalu u portugalskom Setúbalu osvojio nagradu FIPRESCI-ja.

Nakon izlaska iz zatvora, Nickie Dryden, zloglasni ubojica i utjerivač dugova, odlučio je početi novi, miran život. Postao je uspješan pisac i cijenjeni kipar. Oženio je elegantnu, poznatu književnicu i uživa u svojoj novoj ulozi miljenika medija.Mladi gangster Nickie Dryden (B. Connolly) radi kao brutalni utjerivač dugova koji muči, sakati i ubija osobe obiteljski povezane s dužnicima. No, jednoga mu dana stane na kraj policijski detektiv Gary Keltie (K. Stott) i Nickie završi na dugogodišnjoj robiji, dok o njemu u škotskom podzemlju počnu kružiti legende.

Nakon niza godina u zatvoru Nickie je izašao na slobodu promijenivši se potpuno: prezire nasilje, oženio se s uglednom novinarkom Val (F. Annis), a slavu stječe pisanjem i sjajnim skulpturama.No, u njegovu preobrazbu ne vjeruje Gary koji i dalje smatra da u Nickieju leži asocijalni zločinac, te počne uhoditi i njega i njegovu suprugu Val. U međuvremenu, mladi i besprizorni Flipper (I. Robertson), od malena zaluđen pričom o Nickieju, počne utjerivati dugove na njegov način i uskoro iskrsne sumnja nije li se Nickie vratio starom poslu.


Komentari (2)

Foto