Dečki za povijest (2006)

THE HISTORY BOYS (Originalni naziv)

komedija drama

Skupina mladića pokušava ostvariti životni san i upisati prestižnu školu

 
Režija: Nicholas Hytner
Scenarij: Alan Bennett
Uloge: Samuel Anderson, James Corden, Stephen Campbell Moore, Richard Griffiths, ...

Filmografija

“The History Boys” drama je o odrastanju nastala prema hit predstavi Alana Benetta, koja je osvojila čak 6 broadwayskih nagrada Tony. Ista glumačka ekipa, isti redatelj, isti scenarij prebačen je s dasaka na platno. Duhoviti, sarkastični i dugi dijalozi izmjenjuju se s kontemplativnim monolozima, a filmu dodatni ritam daje glazba 80-tih (songovi alternativnih i punk grupa poput The Smithsa, The Curea, The Clasha), koja ujedno donosi dah ondašnjeg vremena.

1983, Sheffield, osmorica mladića priprema se za upis na Oxford i Cambridge. Usprkos velikom trudu u podučavanju profesorice Lintott iz povijesti i profesora Hectora, direktor škole je nezadovoljan te postavlja Irwina, mladog profesora povijesti s Oxforda, da dodatno usavrši buduće studente. Hector i Irwin imaju suprotne načine podučavanja no cilj im je isti – upisati što više učenika na Oxford ili Cambridge. Kroz učenje mladići promišljaju o svijetu, povijesti, seksualnosti te otkrivaju vlastiti identitet i afinitete.

Glavnu ulogu, profesora Hectora, sjajno je odigrao Richard Griffiths koji nam je u novije vrijeme poznat iz filmskog serijala “Harry Potter” kao ujak Vernon.


Komentari (0)

Foto