Anđeli od čelika (2004)

IRON JAWED ANGELS (Originalni naziv)

drama romantika povijesni

Priča o nekoliko mladih djevojaka koje su same iznijele veliki dio borbe za jednakost žena

 
Režija: Katja von Garnier
Scenarij: Sally Robinson, Jennifer Friedes
Uloge: Hilary Swank, Margo Martindale, Anjelica Huston, Frances O'Connor, ...

Filmografija

Nesvakidašnja ozbiljnost ovoga televizijskog filma potvrđena je trima nominacijama za Zlatni globus, a osim one za najbolji televizijski film, nominacije su pripale i Hilary Swank za najbolju glavnu te legendarnoj Anjelici Huston za najbolju sporednu glumicu...

Ujesen 1912. godine u Philadelphiji, unutar redova NAWSA-e, državne organizacije američkih sufražetkinja, došlo je do rastućih ideoloških tenzija između mladih pripadnica organizacije i stare garde iskusnih gospođa.

Mlade djevojke Alice Paul (Hilary Swank) i Lucy Burns (Frances O'Connor) smatrale su da se jedino Ustavom zajamčenim pravom može riješiti problem nepravedne zabrane glasovanja za žene, ali su na najviše negodovanja naišle tamo gdje su se najmanje nadale - u redovima vlastite organizacije, čije su predvodnice bile zadovoljne ili barem pomirene s postojećim stanjem. Spremne boriti se za svoj cilj, bez obzira na prepreke, mlađe, radikalnije članice NAWSA-e uspjele su pretvoriti damski društveni klub u značajnu aktivističku organizaciju koja je svojim hrabrim pionirskim radom otvorila mnoga vrata kasnijim izjednačivanjima prava žena i muškaraca.

Danas, kada nam se čini kako su mnoga zajamčena ljudska prava nešto sasvim prirodno, povijesna drama "Anđeli od čelika" mogla bi nas, i morala, podsjetiti koliko su ta prava zapravo dragocjena, pričajući nam smionu priču hrabrih djevojaka koje su same na svojim plećima iznijele velik dio borbe za jednakost žena. Smiren, gotovo povijesni ton redateljice Katje von Garnier svojom nas efektnom jednostavnošću istog časa stavlja u samo središte zbivanja, prikazujući početak stoljeća u Americi velikom preciznošću.


Komentari (0)

Foto