Kleopatra (1963)

Cleopatra (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Spektakularna priča o usponu i padu egipatske carice Kleopatre

 
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Joseph L. Mankiewicz, Ranald MacDougall
Uloge: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall, ...

Filmografija

"Kleopatra" redatelja Josepha L. Mankiewicza jedan je od najpoznatijih hollywoodskih filmova svih vremena, raskošno produciran te sniman na autentičnim lokacijama. Osvojio je četiri Oscara - za scenografiju, fotografiju, kostime i vizualne efekte.

Priča prati osamnaest burnih godina koje su dovele do pada rimskog carstva.
Kleopatra (Elizabeth Taylor) se sureće sa Julijem Cezarom (Rex Harrison) i planira ga namamiti u svoj budoar kako bi inscenirala sjedinjenje sa Rimljanima i tako uspjela zadržaiti svoju poziciju u Egiptu. Kada Cezara smrtno rane u rimskom senatu, Kleopatra ostaje bez saveznika i Egipat je nezaštićen.
Rimski general Marko Antonije (Richard Burton) priskoči joj u pomoć, a ona ga zavodi nadajući se da će tada on biti njen novi zaštitnik. Ali, zbog Kleopatrinog šarma, jedan izvanredan i dominantan general pretvara se u svoju suprotnost. Tijekom bitke kod Aktijuma, rimske trupe koje je predvodio Marko Antonije su poražene pa Kleopatra povlači svoje trupe, proklinjući Antonija i njegovu vojsku.
S obzirom na to da je Egipat izložen opasnosti, Antonije i Kleopatra, nesretni ljubavnici, sureću se posljednji put dok neprijateljske trupe naviru...

Komentari (5)

Foto