Vjetar i lav (1975)

The Wind and the Lion (Originalni naziv)

akcija avantura povijesni

Priča nadahnuta stvarnim događajem o Berberskom plemenu koje je otelo amerikanku

 
Režija: John Milius
Scenarij: John Milius
Uloge: Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston, Geoffrey Lewis, ...

Filmografija

Pustolovni spektakl "Vjetar i lav" drugi je film kultnog američkog redatelja Johna Miliusa (Dillinger, Konan, Dan velikih valova, Oproštaj s kraljem), jednog od najistaknutijih i najosebujnijih autora "Novog Hollywooda". Nadahnut stvarnim slučajem otmice američkog građanina u Maroku, početkom 20. stoljeća, Milius u "Vjetru i lavu" kombinira stvarne događaje i likove s izmišljenima, oživljavajući klasični pustolovni film.

Maroko, 1904. Skupina Berbera predvođenih šeikom Mulaijem Ahmedom Raisulijem (S. Connery) upada u raskošnu palaču u gradu Tangieru i otima Amerikanku Eden Perdicaris (C. Bergen) i njezinu djecu, sina Williama (S. Harrison) i kćer Jennifer (P. Gottesman). Ponosni i vrlo okrutni Raisuli želi otmicom pokazati svim marokanskim plemenima kako je marokanski sultan sluga zapadnih gospodara. Američki predsjednik Theodore Roosevelt (B. Keith) koristi priliku kako bi javnosti dokazao svoju hrabrost i odlučnost te odluči poslati vojsku u Maroko. Ipak, s vremenom Roosevelt osjeća sve više simpatija prema svome protivniku, a osebujnog Raisulija sve više razumije i oteta Eden...

"Vjetar i lav" je protkan opsesivnim Miliusovim temama i motivima, od kojih je najfascinantnije razrađen onaj uzajamnog poštovanja i prijateljstva među fascinantnim karakterima, koji se igrom sudbine zateknu na neprijateljskim stranama. Uzbudljiv, režijski nadahnut, likovno fascinantan, sjajno odglumljen i duhovit, "Vjetar i lav" također plijeni pažnju slojevitim pristupom islamskoj kulturi. Lišen bilo dodvoravanja bilo osuđivanja, "Vjetar i lav" je u pristupu i razumijevanju arapskog načina života superiorniji bilo kojem filmu snimljenom u novije doba. "Vjetar i lav" bio je nominiran za Oscare u kategoriji najboljeg zvuka i najbolje glazbe, koju je nadahnuto komponirao Jerry Goldsmith (Pretkazanje, Kineska četvrt).


Komentari (1)

Foto