Čovjek iz Arizone (1957)

The Tall T (Originalni naziv)

vestern

Usamljeni jahač pokušava spasiti bogataševu kći koju su zarobili razbojnici

Režija: Budd Boetticher
Scenarij: Elmore Leonard, Burt Kennedy
Uloge: Randolph Scott, Richard Boone, Maureen O'Sullivan, Arthur Hunnicutt, ...

Filmografija

Američki redatelj Budd Boetticher (Uspon i pad Legsa Diamonda) ugled jednog od najvećih majstora klasičnog vesterna stekao je zahvaljujući 7 filmova koje je između 1956. i 1960. godine snimio u suradnji s glavnim glumcem Randolphom Scottom (Od sada sedmorica, Čovjek iz Arizone, Kobna odluka u Sundownu, Buchanan jaše sam, Jahač osvetnik, Putnik na zapad i Stanica Komanča).Prema mišljenju mnogih, "Čovjek iz Arizone", uz "Jahača osvetnika" predstavlja kreativni vrhunac serijala.

Opširnije

Nakon što je u gradiću ostao bez konja, kauboja Pata Breenana (R. Scott) poveze kočijom njegov stari prijatelj i kočijaš Rinton (A. Hunicutt). Rinton vozi upravo vjenčane mladence Willarda (J. Hubbard) i Dorettu Mims (M. O'Sullivan). Willard protestira jer ne želi dijeliti kočiju s Breenanom, no bez učinka na Rintona. Breenan sa sobom nosi slatkiše, koje je kupio za sina voditelja postaje na kojoj se kočija treba zaustaviti. U postaji ih, umjesto voditelja i njegova sina, dočekaju trojica opasnih razbojnika: Frank Usher (R. Boone), Billy Jack (S. Homeier) i Chink (H. Silva). Nakon što su prethodno ubili i bacili u bunar oca i sina, razbojnici odmah likvidiraju i Rintona. Preplašeni Willard otkriva im kako je njegova žena Doretta kći bogataša i savjetuje im da za nju zatraže otkupninu, ponudivši se da sam ode po nju...

Boetticherov "Čovjek iz Arizone" može se pohvaliti jednostavno no briljantno ispričanom pričom i minuciozno oblikovanim karakterima, koji se, kao u svim ostalim redateljevim filmovima sjajno prožimaju sa škrtošću prirode u kojoj se radnja odvija. Remek-djelo "Čovjek iz Arizone" donosi izuzetno tjeskobnu atmosferu, a osim poslovično sjajnog R. Scotta veliku je ulogu u njemu odigrao i osebujni R. Boone (Pucač, Rio Conchos). Vrijedi istaknuti kako je scenarist filma Burt Kennedy scenarij utemeljio na kratkoj priči kultnoga američkog književnika Elmorea Leonarda.

Video

Foto

Komentari (1)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >