Majmunarije (2001)

MONKEYBONE (Originalni naziv)

komedija animirani fantastika

Neobično biće koje živi na granici stvarnosti i fantazije želi prijeći u stvaran svijet

 
Režija: Henry Selick
Scenarij: Sam Hamm, Kaja Blackley
Uloge: Brendan Fraser, Bridget Fonda, Chris Kattan, Giancarlo Esposito, ...

Filmografija

Henry Selick izgradio je reputaciju inventivnim križanjem žanrova i formi; kao i u prethodniku, "Noćna mora prije Božića", i ovaj put je riječ o nezaboravnoj avanturi u kojoj je animacija neizostavan dio doživljaja. Brendan Fraser izvrsno se snašao u glavnoj ulozi, pokazavši kako je podjednako kvalitetan u visokobudžetnim romantičnim komedijama, ali i manje poznatim, pomalo eksperimentalnim naslovima.

Mirni i povučeni Stu Miley (B. Fraser) uspješan je crtač stripova kojemu se čini da je upravo osvojio svijet. Njegov strip Monkeybone mogao bi uskoro doživjeti i TV ekranizaciju, a zadovoljni Stu se upravo sprema zaprositi svoju djevojku Julie McElroy (B. Fonda). Iste večeri, vraćajući se s potpisivanja ugovora, Stu i Julie dožive automobilsku nesreću, a Stu padne u komu. Dok mu tijelo leži u bolnici priključeno na aparate, njegov duh odlazi u Down Town, mjesto gdje nastaju noćne more. Nakon što susretne Smrt (W. Goldberg), koju bezuspješno pokuša prevariti i osigurati si povratak među žive, Stu shvaća da je u Down Townu izuzetno popularan...

Temeljena na popularnom stripu Dark Town autora Kaje Blackleya, fantastična crna komedija redatelja Henryja Selicka, filmaša koji je pod producentskom paskom Tima Burtona snimio izvrsnu "Predbožićnu noćnu moru", a za animirani hit "James i divovska breskva" 1997. osvojio Grand Prix u Annecyju, atraktivno je, maštovito, izuzetno dinamično i razigrano ostvarenje jarkog kolorita. U glavnoj ulozi je B. Frasera (George iz džungle, Mumija, Povratak mumije, Mirni Amerikanac), a njegova je partnerica B. Fonda (Kum 3, Doc Hollywood, Samci, Mali Buda, Jackie Brown). U sporednim ulogama su G. Esposito (Cotton Club, Dim, Kalifornija, Privedite osumnjičene, TV serije Odjel za umorstva, Zakon i red) i oskarovka W. Goldberg (Boja purpura, Duh, Redovnice nastupaju). Glas majmunu Monkeyboneu posudio je J. Turturro (Hannah i njezine sestre, Boja novca, Sicilijanac, Millerovo raskrižje, Veliki Lebowski)


Komentari (0)

Foto