Trag pume (1954)

TRACK OF THE CAT (Originalni naziv)

drama vestern

Priča o nesređenim odnosima unutar jedne brojne obitelji koja živi na planinskom ranču

 
Režija: William A. Wellman
Scenarij: A. I. Bezzerides, Walter Van Tilburg Clark
Uloge: Robert Mitchum, Teresa Wright, Diana Lynn, Beulah Bondi, Tab Hunter, ...

Filmografija

Riječ je i o snažnoj moralci koja na efektan alegorijski način govori o čovjekovoj uvjetovanosti njegovim okruženjem i osobnim ograničenjima, kao i o tragičnim posljedicama do kojih dovodi život u nesuglasju s prirodom. Osobitu vrijednost filmu daje namjerno izblijeđen i na primarne boje sveden kolorit, što fotografiji Williama H. Clothiera (Eskadrila Lafayette, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea, Rio Lobo) ponekad daje ugođaj crno-bijelog filma...

Kad ga u rano zimsko jutro otac (P. Tonge) probudi s viješću da je golema pantera opet napala njihovu stoku, energični Curt Bridges (R. Mitchum) zaključi da je kucnuo čas da se on i njegova braća pobrinu za opasnu zvijer. Curt je po godinama srednji od trojice sinova vrlo posesivne i religiozne majke (B. Bondi), grube i ogorčene žene koja uz njega pod strogim nadzorom drži najstarijeg sina Arthura (W. Hopper) i najmlađeg Harolda (T. Hunter), kao i kćer Grace (T. Wright). Dok je Arthur zbog mira u kući spreman pretrpjeti majčine napade, Harold se pod utjecajem svoje djevojke Gwen Williams (D. Lynn), koju je upravo doveo na upoznavanje s roditeljima, ponekad usudi i suprotstaviti majci. Prema njoj je najgrublja Grace, nesretna žena koja ne može prežaliti što u mlađim godinama nije pobjegla od kuće i udala se.

Uz oca koji bijeg od supruge i nesređenih obiteljskih odnosa neprestano traži u alkoholu, jedini koji se uspijeva nositi s majčinim hirovima je Curt, svojeglav i grub momak donekle sadističkih sklonosti. Na obiteljskom imanju živi i stari Indijanac Joe Sam (C. "Alafalfa" Switzer), šutljiv čovjek koji stoički podnosi Curtova iživljavanja. Kad Arthur odluči krenuti u potragu za pumom, među članove obitelji Bridges to će unijeti dodatne napetosti i trzavice...

Realizirana u suprodukciji tvrtke Batjac legendarnog Johna Waynea (Poštanska kočija, Rio Bravo), izvrsna vestern/drama glasovitog Williama A. Wellmana (Krila, Državni neprijatelj, Eskadrila Lafayette), dobitnika Oscara za "Zvijezda je rođena" i jednog od najvažnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda, uspjela je adaptacija hvaljenog romana Waltera Van Tilburga Clarka. Riječ je o netipičnom ostvarenju u okviru žanra vesterna, prilično komornoj i vrlo mračnoj obiteljskoj drami koja temom i ugođajem podsjeća na neka djela Tennesseeja Williamsa (Mačka na vrućem limenom krovu), te u kojoj je primjetan utjecaj indijanskog folklora i pesimizma Edgara Allana Poea.

U glavnoj ulozi nastupa R. Mitchum (Iz prošlosti, Rijeka bez povratka, Noć lovca, Rt straha, Najduži dan, El Dorado, Ryanova kći, Mrtav čovjek, serija Rat i sjećanja), jedan od najslavnijih glumaca klasičnog Hollywooda, a njegovi su partneri oskarovka T. Wright (Male lisice, Gospođica Miniver, Sjena sumnje, Najbolje godine naših života), B. Bondi (Južnjak, Divan život) i Tab Hunter (Povratak na otok s blagom, Život i doba suca Roya Beana). Filmska glazba je djelo čak sedam puta za Oscara nominiranog Roya Webba (Ljudi mačke, Zavojite stube, Ozloglašena, Oženih se vješticom, Marty).


Komentari (2)

Foto