Izmišljeni prijatelj (1996)

BOGUS (Originalni naziv)

komedija obiteljski fantastika

Shrvan smrću svoje majke i neretan s novim domom dječak si stvara imaginarnog prijatelja

 
Režija: Norman Jewison
Scenarij: Jeff Rothberg, Francis X. McCarthy
Uloge: Whoopi Goldberg, Gerard Depardieu, Haley Joel Osment, Nancy Travis, ...

Filmografija

Sentimentalna priča o dječaku Albertu o kojemu nakon majčine smrti brigu preuzme teta. No, Albert jedinu utjehu pronađe u druženju s imaginarnim prijateljem koji mu postane ključni oslonac u životu.

Dječak Albert Franklin (H. Joel Osment) živi sa svojom samohranom majkom Lorraine (N. Travis) koja radi kao pomoćnica magičara Antoinea (D. Mercier). I sam zaljubljen u magičarske trikove, nesretni Albert ostane bez voljene majke kada ona pogine u automobilskoj nesreći. Nakon pogreba dječaka prihvati majčina polusestra Harriet (W. Goldberg) koja o djeci ne zna ništa i brine se jedino o svom poslu na drugom kraju zemlje. Osamljeniji nego ikad, osjetljivi Albert dobije zamišljenog prijatelja Bogusa (G. Depardieu) koji će mu pomoći da se snađe u svijetu bez majke...

Devedesetih godina najpopularniji dječji glumac u Hollywoodu postao je Haley Joel Osment. Rođen 1988., daroviti je dječak zabljesnuo u hitu "Šesto čulo" (1999) koji mu je donio nominaciju za Oscara, da bi dvije godine kasnije nastupio i u ambicioznoj "Umjetnoj inteligenciji" Stevena Spielberga. Započevši karijeru na televiziji, Haley Joel Osment jednu je od najvažnijih uloga na velikom ekranu prije planetarne slave ostvario u ovoj fantastičnoj komediji koja je okupila uistinu respektabilnu ekipu. Scenarij je napisao dvostruki oscarovac Alvin Sargent (Obični ljudi, Julia), dok je redatelj ugledni Norman Jewison koji je u posljednjih četrdesetak godina realizirao niz žanrovski različitih filmova (U vrelini noći, Guslač na krovu, Očarana mjesecom).

Spoj fantastike, obiteljske drame i humora, film dijelom podsjeća na klasike zlatnog doba Hollywooda 1930-ih i 1940-ih pri čemu je nastup izvrsnog H. J. Osmenta presudan. Njegov glumački dar i osjećaj za kameru nadmašili su interpretacije dječakovih starijih kolega - oskarovke W. Goldberg (Duh, Redovnice nastupaju) te francuske međunarodne zvijezde G. Depardieua (Cyrano de Bergerac, Le Dernier métro). Mladi glumac, baš kao i film, nominiran je za uglednu Young Artist Award, dok je W. Goldberg prošla puno gore našavši se među nominiranima za Zlatnu malinu.


Komentari (0)

Foto