Ničiji sin (2008)

Ničiji sin (Originalni naziv)

drama

Ratni invalid otkrije mračnu obiteljsku tajnu

 
Režija: Arsen Antun Ostojić
Scenarij: Mate Matišić
Uloge: Alen Liverić, Mustafa Nadarević, Biserka Ipša, Zdenko Jelčić, Goran Grgić...

Filmografija

Ratna drama "Ničiji sin" je apsolutni pobjednik jubilarnog 55. Pula Film Festivala, osvojio je čak šest Zlatnih Arena, među ostalim za najbolji film i najbolju mušku ulogu. Film je bio i hrvatski predstavnik za nagradu "Oscar" u 2009. godini. Uvršten je u Selekciju Europske filmske akademije za najbolje europske filmove u 2009.

Bivši rock-pjevač Ivan (Alen Liverić) u Domovinskom ratu je izgubio obje noge. Osuđen na život u kolicima, ratni vojni invalid u krizi identiteta suočava se s propalim brakom i teškom, neizvjesnom budućnošću. Ivanov otac Izidor (Mustafa Nadarević), kao nekadašnji politički zatvorenik, kandidat je na parlamentarnim izborima. Izidor je uvjeren u pobjedu, ali njegovu kampanju iznenada poremeti dolazak srpskog izbjeglice Sime (Zdenko Jelčić) koji ga je u bivšem režimu i uhitio. Simo ucjenjuje Izidora tajnom iz prošlosti.

Scenarij ''Ničijeg sina'', koji je na temelju istoimene vlastite drame napisao Mate Matišić donosi priču o Ivanu, bivšem rock-pjevaču i ratnom vojnom invalidu koji je u Domovinskom ratu izgubio obje potkoljenice. Ivan se teško nosi s propalim brakom i neizvjesnom budućnošću, a njegov otac Izidor, bivši politički zatvorenik, kandidat je na parlamentarnim izborima. Ne osobito skladne odnose Ivana i Izidora dodatno će potresti dolazak srpskog izbjeglice Sime, nekadašnjeg milicajca koji je Izidora i strpao u zatvor.
U filmu uz Alena Liverića nastupaju i Mustafa Nadarević, Biserka Ipša, Zdenko Jelčić, Goran Grgić, Daria Lorenci i mnogi drugi. Budući da je film sniman u Sisku ne čudi da je kinopremijera (koja mu je omogućila da se natječe za ovogodišnjeg Oscara) održana u tom gradu.

Komentari (4)

Foto