Sibirski brijač (1999)

THE BARBER OF SIBERIA / Sibirskiy tsiryulnik (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Amerikanka na svom proputovanju Rusijom započne romantičnu vezu sa kadetom vojne akademije

 
Režija: Nikita Mihalkov
Scenarij: Rospo Pallenberg, Rustam Ibragimbekov, ...
Uloge: Julia Ormond, Richard Harris, Oleg Menšikov, Alexei Petrenko, ...

Filmografija

Ruski redatelj Nikita Mihalkov nesumnjivo je bio i ostao jedan od najutjecajnijih ljudi u matičnoj kinematografiji, ali i izvan nje. Odrastao u umjetnički svestranoj i politički moćnoj obitelji u bivšem SSSR-u (njegov otac Sergej Mihalkov autor je teksta sovjetske himne), Mihalkov je i prije promjena početkom 1990-ih ostvario zapaženu i međunarodno priznatu filmsku karijeru (Crne oči). Ipak, najveći je uspjeh postigao u 1990-ima kada je osvojio Zlatnog lava u Veneciji za film "Urga" i kao krunu svega Oscar za film "Spaljen Suncem" za koji je dobio i Veliku nagradu žirija u Cannesu.Epska priča

Godina 1905., Springfield, Massachusetts. Sredovječna Jane (J. Ormond) piše pismo svom sinu Andrewu (D. Evans), koji je na ljetnoj vojnoj obuci, kako bi mu otkrila njegovo obiteljsko podrijetlo. I dok njegovi kolege nemaju ništa protiv da narednik zbija šale na račun Mozarta, Andrew je iskreni zaljubljenik u glazbu i ne želi im se pridružiti.

Dvadeset godina ranije. Jane Callahan putuje carskom Rusijom upoznavši u vlaku kadeta Andréa Tolstoja (O. Menshikov) čija joj se neposrednost i oduševljenost glazbom odmah svidi.

U Rusiji je i američki izumitelj Douglas McCraken (R. Harris) koji domaćinima nastoji prodati svoj najnoviji stroj za obradu trupaca. Douglas smatra da bi mu Jane mogla pomoći u poslu šarmirajući generala Radlova (A. Petrenko) koji se nalazi na čelu ruske vojne akademije. No Jane sve više privlači mladi entuzijast André.

 


Komentari (0)

Foto