Konan Barbarin (1982)

CONAN THE BARBARIAN (Originalni naziv)

akcija avantura fantastika

Nepobjedivi borac krene se osvetiti proroku zmijskog kulta koji mu je pobio roditelje

 
Režija: John Milius
Scenarij: John Milius, Oliver Stone, Roberta E. Howarda
Uloge: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Gerry Lopez, ...

Filmografija

Jedan od važnih novohollywoodskih autora, John Milius (Dillinger, Vjetar i lav, Dan velikih valova) početkom osamdesetih snimio je svoj najambiciozniji film, epski spektakl "Conan Barbarin", koji je višestrukog Mister Universuma Arnolda Schwarzeneggera afirmirao kao filmsku zvijezdu. Schwarzenegger je savršen u naslovnoj ulozi, kao i ugledni afroamerički glumac James Earl Jones kao Thulsa Doom.

Sljedbenici zmijskog kulta predvođeni svojim prorokom Thulsom Doomom napadaju selo i ubijaju njegove stanovnike, uključujući i roditelje dječaka Conana kojeg prodaju u roblje. S godinama Conan postaje nepobjedivi borac, a kad ga puste na slobodu, prihvaća ponudu kralja Osrica i uz pomoć novostečenih kompanjona - atraktivne Valerije, streličara Subotaia i kineskog čarobnjaka, kreće izbaviti kraljevu kćer, princezu Yasmin, iz ruku Thulsa Doomovog kulta. Ujedno, Conan se želi osvetiti za ubojstvo svojih roditelja i sumještana...
Film fascinira i izvanredno maštovitom tvorbom pseudopovijesnog, mitskog svijeta zasnovanog na popularnim roto-romanima Roberta E. Howarda. Malo poznata Sandahl Bergman u ulozi Valerije nagrađena je Zlatnim globusom u kategoriji nove zvijezde godine, no kasnije, za razliku od svog partnera Schwarzeneggera, nije napravila značajniju karijeru. Spomenimo i da su kritičari zagrebačkog filmskog časopisa Kinoteka svojedobno "Conana Barbarina" proglasili najboljim filmom osamdesetih (ex aequo s Putom u svemir Phila Kaufmana).

Komentari (23)

Foto