Čovjek zvan Hrabrost (1969)

TRUE GRIT (Originalni naziv)

avantura vestern

Postariji šerif alkoholičar i mladi rendžer kreću u lov za ubojicom oca mlade djevojke

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: Marguerite Roberts, Charles Portis
Uloge: John Wayne, Glen Campbell, Kim Darby, Jeremy Slate, Robert Duvall, ...

Filmografija

Ponesen uspjehom lika koji mu je donio najviša glumačka priznanja, John Wayne je 1975. snimio nastavak filma, ali je drugi dio priče, "Rooster Cogburn", u umjetničkom smislu neusporediv s izvrsnim izvornikom...

Arkansas nakon Građanskog rata. Četrnaestogodišnja Mattie Ross (K. Darby) uživa sa svojom obitelji u mirnoj svakodnevici, sve dok joj oca Franka (J. Pickard) ne pokrade i mučki ustrijeli bandit Tom Chaney (J. Corey) koji je u bijegu zbog još jednog umorstva. Pobjegavši s mjesta zločina Chaneyju se izgubi svaki trag, pa se Mattie obrati jednookom saveznom šerifu Reubenu J. "Roosteru" Cogburnu (J. Wayne).

Alkoholu skloni "Rooster" odbrojava posljednje dane u službi, pa se umoran od svega nevoljko upusti u još jedan lov na odbjeglog kriminalca. Uskoro im se pridruži i mladi teksaški rendžer LaBoeuf (G. Cambell) koji želi uhititi Chaneyja zbog ubojstva senatora u Texasu. Neobična se trojka zaputi prema mogućem Chaneyjevom skloništu, ali ih put vodi preko nesigurna indijanskog teritorija. Osim toga, na ubojičinoj su strani beskrupulozni zlikovci Ned Pepper (R. Duvall), Moon Garrett (D. Hopper) i Emmett Quincy (J. Slate), koji ne zaziru ni od ubojstva maloljetnice ne bi li spasili vlastitu kožu...

"Da sam znao, stavio bih povez preko jednog oka još prije 35 godina", komentirao je legendarni John Wayne osvojeni Oscar za najbolju mušku ulogu u ovom filmu, aludirajući na uzastopno ignoriranje članova Američke filmske akademije njegovih glumačkih interpretacija. I doista, teško je ne složiti se s Waynovim sarkazmom, jer je slavni glumac barem zbog tri-četiri svoje ranije uloge zaslužio najviše američko filmsko priznanje - "Nosila je žutu vrpcu", "Poštanska kočija", "Alamo" i "Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea". Ovako je njegov Oscar više podsjećao na nagradu za životno djelo. Bez obzira na sve "True Grit" ima posebno mjesto u karijeri Johna Waynea.To je vrlo dobro ostvarenje koje po mnogo čemu u velikom stilu zaključuje zlatno doba holivudskih vesterna.

Redatelj mu je Henry Hathaway (The Lives of a Bengal Lancer, Niagara) čiji prikaz američke provincije u godinama nakon Građanskog rata ispričan kroz klasični zaplet o lovu na odbjeglog zločinca djeluje dojmljivo i, što je najvažnije, prilično uzbudljivo. Za prvu je ocjenu najvažnija redateljeva umješnost da u priči nije podlegao patetici i hinjenoj sentimentalnosti, a za drugu uspjeli spoj studije karaktera i pustolovnog filma koji je, kako se primiče rasplet, sve napetiji i vizualno atraktivniji. To je zasluga snimatelja Luciena Ballarda, dok je uz Waynea najbolju ulogu u filmu ostvarila u to vrijeme velika glumačka nada američkog filma Kim Darby (Generation) besprijekorno odglumivši 14-godišnjakinju iako je u vrijeme snimanja imala 22 godine.

Efektne su epizode pripale Robertu Duvallu koji će za tri godine zablistati u "Kumu", te Dennisu Hopperu koji je te iste 1969. osvojio i kritiku i publiku nastupom u filmu "Goli u sedlu". "True Grit" snimljen je prema bestseleru Charlesa Portisa, a osim Oscara, Wayne je za ovu ulogu nagrađen i Zlatnim globusom. Pjesma "True Grit" skladatelja Elmera Bernsteina i tekstopisca Dona Blacka zavrijedila je nominaciju za Oscara prepustivši nagradu hitu "Raindrops Keep Fallin' on My Head" iz filma "Butch Cassidy i Sundance Kid".


Komentari (11)

Foto