Karollova božićna priča (2004)

KARROLL'S CHRISTMAS (Originalni naziv)

komedija fantastika

Mladića koji mrzi Božić posjećuju tri duha koji mu žele pokazati pravi smisao blagdana

 
Režija: Dennis Dugan
Scenarij: Drew Daywalt, David Schneider
Uloge: Tom Everett Scott, Wallace Shawn, Alanna Ubach, Deanna Milligan, ...

Filmografija

Jedno djelo, stotinu (re)interpretacija. Odnosi se to na roman A Christmas Carol koji je 1843. objavio slavni britanski književnik Charles Dickens (1812.-1870.).Zaplet o mizantropu Ebenezeru Scroogeu i božićnim duhovima koji glavnog (anti)junaka provode kroz njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost ne bi li mu pokazali pravi smisao blagdana zaživio je dosad u nizu filmova od kojih su se mnogi manje-više odmakli od izvorne radnje. Među tim je naslovima i ova fantastična komedija koja se predloškom poigrava već u samom naslovu.

Allen Karroll (T. Everett Scott) radi kao autor blagdanskih čestitki čije radikalne ideje ne nailaze na odobravanje suradnika u tvrtki te ovisi o potpori šefa Bradleyja (R. Kline). Razlog se Allenovoj mrzovolji prema Božiću i ostalim blagdanima krije u njegovoj nedavnoj prošlosti kada ga je pred prepunom dvoranom tijekom božićne proslave odbila bivša djevojka priznavši da voli drugog muškarca.

Osim najveselijeg razdoblja u godini Allen ne voli ni svog prvog susjeda Zeba Rosecoga (W. Shawn), još jednog mizantropa u ulici. I dok Allenova nova djevojka Carrie (D. Milligan) priželjkuje njihovo skoro vjenčanje, Allena posjete božićni duhovi Jacob (D. Joffre), Jodie (A. Ubach), Barry (L. Miller) i Spike (V. Troyer) kako bi promijenili njegov stav prema blagdanima. No duhovi su pogriješili adresu jer je njihovo pravo odredište Zebova kuća i njezin vlasnik koji godinama nije vidio kći Patriciju (S.-J. Redmond)...

Osuvremenjena priča romana "A Christmas Carol" koji je 1843. objavio slavni britanski književnik Charles Dickens (1812.-1870.) u ovoj je inačici dobila dvije verzije Scroogea, dok je fantastični prosede nadopunjen otkvačenim humorom pri čijoj su realizaciji pomogli specijalni računalni efekti.

Film je režirao Dennis Dugan, ime s hollywoodskog A popisa s obzirom na komercijalne uspjehe svojih filmova s komičarskom zvijezdom A. Sandlerom u glavnim ulogama (Tata od formata, Chuck, sad možete poljubiti Larryja). Naslovnog junaka Karrolla tumači T. E. Scott (Sexual Life, serija Hitna služba), dok njegovog susjeda Zeba glumi W. Shawn (My Dinner with Andre, serija Murphy Brown). U ostalim su ulogama L. Miller (A Mighty Wind, Pros & Cons) te V. Troyer, proslavljen ulogom Mini-Meja u serijalu "Austin Powers". Film je snimljen na lokacijama u olimpijskom Calgaryju.


Komentari (0)

Foto