Mrtav čovjek (1995)

Dead Man (Originalni naziv)

vestern

Bježeći nakon što je ubio čovjeka, ranjeni mladić upoznaje Indijanca koji ga produhovljuje

 
Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott, Mili Avital, ...

Filmografija

Jim Jarmuch, jedan od najomiljenijih američkih nezavisnih autora i s Mrtvim čovjekom ostao je vjeran svom izrazu i ponovno oduševio svoje poklonike. Već njegov prvi cjelovečernji igrani film Čudnije od raja osvaja nagradu za režiju u Canne-su 1995., slijede Pod udarom zakona i Tajanstveni vlak koji su mu donijeli kultni status. Njega potvrđuje ostvarenjima Noć na zemlji i Mrtav čovjek, a privukao je pažnju i novim ostvarenjem Ghost Dog.

U drugoj polovici 19. stoljeća, mladić William Blake (J. Depp) iz Clevelanda polazi na put na američki zapad. Tamo ga, u gradiću Mashine, čeka posao računovođe u tvrtki Dickinson Metal Work. Stigavši u, za čovjeka s istoka, prilično negostoljubiv gradić doznaje da je zakasnio i da je njegovo radno mjesto već odavno popunjeno. Ne pomaže ni razgovor s vlasnikom Johnom Dickinsonom (R. Mitchum), pa je Blake u velikoj nevolji jer je u putovanje uložio gotovo svu ušteđevinu.

Pomogne uličnoj prodavačici cvijeća, a ona ga pozove k sebi. No, kada ih njezin zaručnik zatekne u krevetu, želeći ubiti Blakea, pogodi ženu, a njega rani. Blake ga na to ubije i bježi. Sljedeći dan probudi se iz nesvijesti dok mu Indijanac po imenu Nobody (G. Farmer) liječi ranu...

Smješten radnjom u 19. stoljeće, film je snimljen u crno-bijeloj tehnici te je žanrovski amalgam vesterna, film noira te filma ceste. Smrtno ranjeni Blake putuje s Indijancem Nobodyjem kroz pejzaže Arizone ne znajući da putuje u smrt te kroz njegovo putovanje Jarmusch uvodi likove bizarnih osobina i prošlosti. Među glumcima je i opet niz slavnih imena (L. Henriksen, J. Hurt, Iggy Pop), a u ulozi gospodina Dickinsona legenda vesterna R. Mitchum kojemu je ovo bila jedna od posljednjih uloga. Filmom dominira izvrsna glazba koju je komponirao i izveo Neil Young, a filmsku fotografiju u Jarmuschovom filmu i opet potpisuje Robby Miller.


Komentari (5)

Foto