Oporavak (1997)

Regeneration (Originalni naziv)

drama ratni biografski

Priča o ljudima koji su u ratu ostavili svoje najbolje godine, a zauzvrat dobili jako malo

 
Režija: Gillies MacKinnon
Scenarij: Allan Scott, Pat Barker
Uloge: Jonathan Pryce, James Wilby, Jonny Lee Miller, Stuart Bunce, Tanya Allen, ...

Filmografija

Temeljena na istoimenom romanu Pata Barkera, 'Regeneracija' redatelja Gilliesa MacKinnona ratna je drama o posljedicama strahota kroz koje su brojni vojnici prošli za vrijeme Prvog svjetskog rata. Prateći odnos dvojice velikih engleskih pjesnika, Siegfrieda Sassoona i Wilfreda Owena, obojice iznimno potresenih onim što su proživjeli, te koristeći obilje flashbackova, MacKinnon je dobio iznimno dojmljiv, ali i dinamičan film, koji je u brojnim izborima istaknut i kao jedan od najboljih ratnih filmova uopće.

Nekoliko veterana Prvog svjetskog rata zbog svojih je emocionalnih i mentalnih problema poslano u ratnu bolnicu Craiglockhart, koja se nalazi u Edinburghu.

Među njima su i slavni engleski ratni pjesnici Siegfried Sassoon (James Wilby) i Wilfred Owen (Stuart Bunce), obojica zgroženi onime što su viđali oko sebe.Sassoon zapravo uopće nije mentalno bolestan, ali je toliko zgađen ratnim zbivanjima da ne može nastaviti normalno funkcionirati u svijetu u kojem je nasilje svakodnevica.

Zajedno s njima, u bolnici se nalazi i Billy Prior (Jonny Lee Miller), oficir koji je na ratištu zanijemio, ali koji ponovno otkriva svoj glas, ljutit i naprasit.

 


Komentari (0)

Foto