Kum 3 (1990)

The Godfather: Part III (Originalni naziv)

akcija triler drama

Završni dio spektakularne trilogije o mafijaškoj obitelji Corleone

 
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Mario Puzo, Francis Ford Coppola
Uloge: Al Pacino, Diane Keaton, Talia Shire, Andy Garcia

Filmografija

Treći dio maestralne Coppline trilogije ne samo da savršeno koherentno zaokružuje cjelinu, već i ostaje vjeran duhu, stilu i formi prijašnjih dijelova, za što je bio nominiran i za Oscara.

Priča počinje 1979. u New Yorku, klasičnim obiteljskim okupljanjem, dvadesetak godina nakon što je Michael Corleone (A. Pacino) naredio ubojstvo svoga brata. Dvoje Michaelove djece -Mary (S. Coppola) i Anthony sada su odrasli. Anthony želi biti operni pjevač i ne upletati se u obiteljske "poslove", dok je Mary odana ocu. On se protivi njezinoj vezi s rođakom Vincentom Mancinijem (A. Garcia), Sonnyjevim sinom, koji čeka priliku da postane sljedeći don, sa svim žarom i zanesenošću kakvu je nekad posjedovao ne samo njegov otac, već i Michael. U međuvremenu Michael pokušava legalizirati neke svoje poslove, što nailazi na otpor nekih drugih "obitelji" koje žele svoj dio kolača ...
Coppolina režija je remek-djelo, s nekoliko uistinu briljantnih trenutaka, što se osobito ističe u koreografiji završnog dijela filma i poigravanjem s nekoliko linija priče. Užitak je gledati i Pacinovu, ali i Garcijinu glumu, te se može reći da trilogija "Kum" predstavlja jedan od najzaokruženijih i najbogatijih doprinosa svijetu filmske umjetnosti.

Komentari (32)

Foto