Princ Valiant (1954)

PRINCE VALIANT (Originalni naziv)

akcija romantika avantura

Valiant je otvario svoj san i postao jedan od vitezova okruglog stola kralja Artura

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: Dudley Nichols
Uloge: Robert Wagner, Sterling Hayden, Janet Leigh, James Mason, Debra Paget, ...

Filmografija

Dinamična, uzbudljiva i zabavna romantična pustolovina holivudskog redatelja Henryja Hathawaya uspjela je slobodna adaptacija glasovitog stripa Princ Valiant Harolda "Hala" Fostera, premijerno objavljenog davne 1937. Jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih remek-djela devete umjetnosti svih vremena, fascinantna strip-saga Prince Valiant - In the Days of King Arthur ostvarenje je prije čije je realizacije Hal Foster, autor podjednako slavnog stripa Tarzan, cijelu godinu temeljito proučavao povijest starog i ranog srednjeg vijeka, kao i legende o kralju Arturu te romanse o Tristanu i Izoldi, o

Svrgnut s prijestolja vikinškog kraljevstva Tula, kralj Aguar (D. Crisp) je sa suprugom i sinom bio prisiljen na bijeg, da bi utočište pronašao u Britaniji, u trošnoj utvrdi na otočiću okruženom močvarom. Tijekom godina njegov sin Valiant (R. Wagner) izrastao je u odvažnog mladića željnog pustolovine i uzbuđenja, momka koji mašta o tome da postane jedan od vitezova okruglog stola slavnog kralja Artura (B. Aherne), ali i da povrati očevu čast.

Odlučan ostvariti svoje planove, Valiant se jednog dana oprosti s roditeljima i zaputi prema Arturovu dvorcu Camelot. Nakon što se tijekom puta sukobi sa zagonetnim i okrutnim Crnim vitezom, koji ga pokuša ubiti, Valiant susretne neustrašivog sir Gawaina (S. Hayden), jednog od Arturovih vitezova koji shvati da je pred njim hrabar mladić. Kad u pratnji sir Gawaina stigne u Camelot, Valiant bude izveden pred Artura i slavne vitezove okruglog stola predvođene markantnim sir Brackom (J. Mason).

Doznavši da vikinzi protiv Artura kuju urotu koju predvodi upravo Crni vitez, Valiant pod sir Gawainovim vodstvom počne stjecati viteške vještine, poput spretnog rukovanja mačem i gađanja kopljem. A kad ga ubrzo u šumi rane vikinški strijelci, Valiant dospije u nježne ruke prelijepe kraljevne Alete (J. Leigh), Arturove kćeri u koju se zaljubi na prvi pogled. No uz složenu spletku Crnog viteza, koji uz pomoć Vikinga želi svrgnuti i ubiti Artura, ljubavnoj sreći Valianta i Alete ispriječit će se i sir Gawain, koji će se također zaljubiti u princezu.

 


Komentari (0)

Foto