Donovanov greben (1963)

DONOVAN'S REEF (Originalni naziv)

komedija romantika

Životi trojice mornaričkih veterana se mijenjaju kada na otok stigne kći jednog od njih

 
Režija: John Ford
Scenarij: Frank S. Nugent, James Edward Grant
Uloge: John Wayne, Lee Marvin, Elizabeth Allen, Jack Warden, Cesar Romero, ...

Filmografija

"Donovanov greben" izniman je film, kombinacija egzotične melodrame i akcijske komedije smještene u prekrasan krajolik polinezijskog otočića. Takav je egzotičan okvir slavni redatelj John Ford (Poštanska kočija, Tragači) odabrao da ispriča priču "zapadnjačke" podloge o trojici ratnih veterana i njihovom novom životu, te o djevojci kojoj ovakav ambijent i neiskvareni ljudi promijene svijest o životu i svijetu.Ovaj je film posljednji u kojemu su surađivali redatelj i njegov omiljeni glumac John Wayne.

Donovan (J. Wayne), Gilhooley (L. Marvin) i dr. Dedham (J. Warden) trojica su mornaričkih veterana koji su se borili na otoku Halekalowa u Tihom oceanu tijekom Drugog svjetskog rata, a na kojemu sada žive. Oni lagodno provode dane, postavši dio doktorove produžene obitelji, vrlo ugledne na otoku.

Jednoga dana, dok je Dedham po poslu na susjednom otoku, Amelia (E. Allen), njegova kći iz prvog braka koju on nikada nije vidio, objavi da dolazi iz Bostona ne bi li procijenila kolika je mogućnost da dobije njegovo nasljedstvo.U nedoumici kako predstaviti djevojku otočanima, Donovan provodi više vremena pokazujući joj otok. Iako će se u početku činiti da oni nemaju nikakav zajedniči jezik, ljubavne iskre će zasjati.

 


Komentari (1)

Foto