Divan život (1946)

IT'S A WONDERFUL LIFE (Originalni naziv)

obiteljski romantika fantastika

Anđeo prikazuje biznismenu na rubu samoubojstva kako bi svijet izgledao bez njega

 
Režija: Frank Capra
Scenarij: Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling, ...
Uloge: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, H. B. Warner, ...

Filmografija

Nominirana za pet Oscara te ovjenčana Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg redatelja, fascinantna drama s elementima humora velikog Franka Capre (Dama za jedan dan, Gospodin Smith ide u Washington, Upoznajte Johna Doea, Bitka za Britaniju, Arsen i stare čipke, Dolazi mladoženja, Džep pun čuda) općenito se drži jednim od najboljih i najvažnijih filmova u povijesti sedme umjetnosti.

Dok na Badnju večer u slikovitom provincijskom gradiću Bedford Fallsu pada snijeg, očajni George Bailey (J. Stewart) pritisnut velikim novčanim dugovima i pod utjecajem alkohola odluči skokom u rijeku počiniti samoubojstvo. Želeći ga spasiti, sveti Josip u pomoć Georgeu odluči poslati blagog Clarencea (H. Travers), anđela drugog razreda kojem bi upravo ovaj "slučaj" mogao pomoći u napredovanju i dobivanju krila. A George Bailey (R. J. Anderson) je još kao dječak bio dobrodušan i razigran klinac uvijek spreman pomoći majci (B. Bondi), bratu Harryju (T. Karns) i ocu Peteru (S. S. Hinds). Štoviše, jedne je zime, spašavajući Harryja koji je upao u ledom okovano jezero, George je oglušio na jedno uho, a u posljednji je trenutak spriječio da ljekarnik Emil Gower (H. B. Warner) nepažnjom pogrešnim lijekom skrivi smrt jednog dječaka. Već tada, dok je George maštao kako će jednog dana proputovati cijeli svijet, u njega se zaljubila djevojčica Mary Hatch (J. Gale). Istodobno, Georgeovu je ocu najviše nevolja zadavao gospodin Henry F. Potter (L. Barrymore), vlasnik najveće investicijske i novčarske tvrtke u gradu koji je stalno želio uništiti konkurenta.
Međutim, kad je George postao mladić, njegove će životne planove poremetiti velika gospodarska kriza, potom iznenadna očeva smrt te naposljetku početak Drugog svjetskog rata. Umjesto odlaska na koledž i putovanja svijetom George će ostati u Bedford Fallsu, gdje će uz pomoć strica Billyja (T. Mitchell) preuzeti vođenje očeve tvrtke te postati uspješan poslovni čovjek. A kad se Mary Hatch (D. Reed) vrati sa studija, njihova će veza završiti brakom u kojem će dobiti četvero djece. No gospodin Potter će Georgeu i dalje neprestano podmetati klipove....
Adaptacija kratke priče Philipa Van Dorena Sterna, prema kojoj je scenarij napisao višestruko za Oscara nominirani scenaristički par Frances Goodrich i Albert Hackett (Čovjek iz Virginije, Još jednom Mršavko, Sedam nevjesta za sedmoricu braće, Nevjestin otac, Dnevnik Ane Frank), zasigurno je najljepši i najdirljiviji božićni film svih vremena. Remek-djelo koje je u doba kino-premijere, pred Božić 1946. godine, privuklo iznenađujuće malen broj gledatelja, te time svojim producentima, glasovitim redateljima Williamu Wyleru (Ben Hur), Georgeu Stevensu (Shane) i Franku Capri donijelo gubitke, s vremenom se pretvorilo u omiljeni božićni film koji u vrijeme najradosnijeg kršćanskog blagdana prikazuju brojne TV postaje diljem svijeta.
Riječ je i o djelu koje je trostruki oskarovac Capra držao svojim najuspjelijim djelom. Izuzetno emotivna, dirljiva i duhovita priča o sveameričkom momku Georgu Baileyu (fantastični James Stewart) impresivna je oda životu "malog" i "običnog" čovjeka, tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, poštenju, plemenitosti, ljubavi i dobroti. Uz legendarnog J. Stewarta (Gospodin Smith ide u Washington, Trgovina iza ugla,Slomljena strijela, Gola mamuza, Priča o Glennu Milleru, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea, Vrtoglavica), čestog Caprina suradnika koji je od 5 oskarovskih nominacija potvrdio onu za glavnu ulogu u drami "Philadelphijska priča" te koji je nastup u ovom filmu držao najboljom ulogom svoje karijere, u sporednim ulogama su oskarovka D. Reed (Mršavkova sjena, Slika Doriana Greya, Odavde do vječnosti, serija Dallas), L. Barrymore (Mata Hari, Kapetan Hrabrost, Dvoboj na suncu, Otok Largo) i H. Travers (Vatrene lopte, Gospođica Miniver, Sjena sumnje), kao i zvijezda nijemog filma H. B. Warner (Kralj kraljeva, Bulevar sumraka, Deset zapovjedi).
Filmsku glazbu potpisuje Dmitri Tiomkin (Samo anđeli imaju krila, Dillinger, Dvoboj na suncu, Točno u podne, Nazovi M zbog umorstva, Zemlja faraona, Div, Obračun kod O.K. Corrala), a fotografiju Joseph Biroc (Viva Las Vegas, Prekasno je za heroje, Grissomova banda, Ulzanin prepad).

Komentari (10)

Foto