Greystoke: Legenda o Tarzanu (1984)

The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Originalni naziv)

drama romantika avantura

Priča o Tarzanu, izgubljenom djetetu kojeg je prihvatila i odgojila obitelj majmuna

 
Režija: Hugh Hudson
Scenarij: Robert Towne, Edgar Rice Burroughs
Uloge: Ralph Richardson, Ian Holm, James Fox, Christopher Lambert, ...

Filmografija

Za razliku od većine filmskih verzija, film britanskog redatelja Hugha Hudsona iz 1984. vjerno se drži originalne Burroghsove priče i smatra se jednim od najboljih. Bio je nominiran za Oscara za scenarij, sporednu mušku ulogu (R. Richardson) i šminku, te za Césara kao najbolji film 1984. Hughu Hudsonu, redatelju razmjerno dugog staža, a malog opusa, "Greystoke" je jedan od dva najuspjelija filma.

Lord Jack Clayton i njegova supruga Alice odlaze na znanstvenu ekspediciju u Afriku, a brod kojim su plovili razbio se o stijene i gotovo nitko nije preživio. Mladi par pokušava preživjeti u afričkoj divljini, Alice uskoro radi muško dijete, ubrzo umre, a Jacka razderu divlje zvijeri... Čovjekolika majmunica koja je upravo izgubila mladunče čuje djetetov plač i odnosi ga sa sobom... Godine prolaze. Beba je postala dječačić, pa odrastao mladić (C. Lambert), spretan poput majmuna. Hrabar i inteligentan, postaje vođa majmunskog plemena. Kad slučajno pronađe ogledalo, prvi put vidi svoje lice, bez dlaka i drugačije od onih koje je smatrao svojim rodom. U kućici nađe i medaljon s fotografijama svojih pravih roditelja. Slučaj će htjeti da britanska ekspedicija susretne neobičnog divljaka, a među njima je kapetan Arnot (I. Holm) koji će shvatiti da je Tarzan vrlo inteligentan, ali nije odrastao s ljudima. D'Arnot ubrzo otkrije da je Tarzan davno izgubljeni potomak lorda Greystokea i uspijeva ga odvesti u Englesku. Tamo je lijepa Jane Porter (A. MacDowell), ali i civilizacija koju ne poznaje...

Lik Tarzana, djeteta koje su odgojili majmuni u srcu Afrike i koji se kasnije vratio u civilizaciju koja ga nije prihvatila kao ni on nju, stvorio je Edgar Rice Burroughs u romanu Tarzan of the Apes, koji je objavljen 1914. Od tada je napisano 25 nastavaka priče, tri romana drugih autora, nebrojeno mnogo stripova i niz filmskih i TV scenarija. Prvi film o Tarzanu snimljen je 1918., a na IMDB-u ih je zabilježeno 89 do 2008. godine. Glumac koji je prvi glumio Tarzana bio je James Pierce, a najslavniji i najduljeg staža bio je bivši olimpijski plivač Johnny Weissmüller, čiji se izgled uglavnom poistovjećuje s izgledom Tarzana i često oponaša u crtežima i filmovima.

Prvi veliki uspjeh  redatelj Hugh Hudson postigao je filmom "Vatrene kočije" (1981), za koji je bio nominiran za Oscara i Zlatnu palmu. I C. Lambertu uloga Tarzana ključna je u karijeri. Amerikanac odrastao u Švicarskoj, diplomatsko dijete školovano u privatnim školama, ovaj markantan glumac svojim gotovo robusnim izgledom, koji je u suprotnosti s delikatnim odgojem dječaka iz dobre kuće, upravo je i zbog toga bio gotovo savršen izbor za ulogu lorda Greystokea. Stoga ne iznenađuje da mu je, uz Highlandera, ta uloga i najbolja.


Komentari (11)

Foto