Tijesna koža 2 (1987)

Tesna koža 2 (Originalni naziv)

komedija

Direktor poduzeća želi upropastiti referentov plan gradnje hotela za brojne Turke

 
Režija: Milan Živković
Scenarij: Milan Živković
Uloge: Nikola Simić, Ružica Sokić, Milan Gutović, Vojislav Brajović, ...

Filmografija

Poduzetan referent tvornice koja je na rubu propasti odluči izgraditi hotel za brojne Turke koji prolaze kroz Jugoslaviju. Za gradnju hotela zainteresira se i jedan Turčin. No direktor tvornice želi osujetiti referentov plan te Turčinu kaže kako referent ima homoseksualnih sklonosti neznajući da je Turčin sklon muškarcima...

Referent Mita Pantić (Nikola Simić) upoznaje turskog poduzetnika, koji je na proputovanju kroz Jugoslaviju, i dođe na genijalnu ideju da otvori motele za Turke koji prolaze kroz zemlju. Tim postupkom želi spasiti firmu koja je na rubu propasti. Međutim, direktor Šojić (Milan Gutović) želi osujetiti Pantićev plan pa Turčinu slaže da je Pantić homoseksualac, ne znajući da je Pantićev potencijalni poslovni partner homoseksualnog opredjeljenja. Istovremeno Šojić, novac, koji je sakupio raznim muljažama i provizijama daje ljubavnici na čuvanje, a svoju imovinu prepiše na ženu, kako bi se osigurao u slučaju da završi u zatvoru zbog prevara. Naravno, ovaj „lukavi“ plan obije mu se o glavu.

Zasigurno jedna od najpopularnijih komedija s prostora bivše Jugoslavije, "Tesna koža“, do današnjeg  je dana doživjela četiri nastavaka – prvi 1982., drugi, koji ćemo imati prilike večeras gledati, 1987., treći i četvrti prikazani su 1988. i 1991., a novi nastavci, od kojih prvi možemo očekivati iduće godine, su u pripremi. Glavne role u sva četiri dijela pripala su nezamjenjivima Nikoli Simiću i Milanu Gutoviću, kao službeniku Pantiću i direktoru Šojiću, koji “tečno” govori engleski, obožava babe vračare, a omiljena razonoda mu je da se “muva” s tajfunima i stranim ambasadorima te maltretira Pantića, dok mu je životna želja da postane kapetan “na belu lađu”.

Kao zanimljivost spomenimo da u sva četiri dijela, glumeći sami sebe, gostuju poznati estradni glazbenici onoga i današnjeg vremena. U prvom dijelu pojavljuje se Lepa Brena, u drugom Rokeri s Moravu i Suzana Perović, u trećem Zorica Marković, a u četvrtom Snežana Babić. Gledatelji srednje generacije bez ikakve sumnje rado će se prisjetiti ove uistinu duhovite franžize, koja ni do današnjih dana nije izgubila na šarmu. Iako pokazuju velike simpatije za luckaste likove - Pantića i Šojića, koje smještaju u smiješne situacije, scenaristi Nikola i Ljiljana Pavić te Milan Živković preko njih se mudro podsmijehu čitavom društvu, dok nama preostaje samo da im se pridružimo u dobroj zabavi.


Komentari (1)

Foto