Loš dan u Black Rocku (1955)

BAD DAY AT THE BLACK ROCK (Originalni naziv)

triler drama vestern

Jednoruki stranac otkriva mračnu tajnu malog američkog gradića

 
Režija: John Sturges
Scenarij: Don McGuire, Howard Breslin
Uloge: Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Dean Jagger, Walter Brennan, ...

Filmografija

Redatelj John Sturges (The Magnificent Seven, Gunfight at the O.K. Corral) stvorio je zanimljivu mješavinu klasičnog vesterna i noir filma. U ulozi tajanstvenog stranca koji dolazi u mali gradić nalazi se uvijek dobri Spencer Tracy, koji je zaradio još jednu nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg glumca. Film je adaptacija priče "Bad Day at Hondo" pisca Howarda Breslina.

Pustinjski gradić Black Rock, 1945. godine. Prvi put nakon četiri godine u zabačenom mjestu, daleko od svih putova, zaustavi se vlak. Iz njega izlazi jednoruki stranac John J. Macreedy (S. Tracy). Dolazak stranca odmah potakne znatiželju u Black Rocku. Krijući očigledno neku tajnu, mještani predvođeni imućnim Renom Smithom (R. Ryan) Macreedyja dočekuju otvoreno neprijateljski, iako se on namjerava zadržati svega 24 sata. Pravi problemi počinju nakon što im Macreedy otkrije razlog dolaska. Naime, ratni veteran koji je na talijanskom bojištu ostao bez ruke došao je u Black Rock potražiti misteriozno nestalog Japanca Komokoa…

“Loš dan u Black Rocku” jedan je od najneobičnijih klasičnih vesterna, budući da se njegova radnja odvija 1945., skoro pola stoljeća nakon epohe koju obično prikazuju vesterni. Poneki žanrovski 'čistunci' znali su filmu zbog toga osporiti pripadnost žanru, no upravo je vrijeme zbivanja radnje jedan od najjačih aduta remek-djela velikog redatelja Johna Sturgesa (Sedmorica veličanstvenih, Obračun kod O. K. Corrala, Posljednji vlak iz Gun Hilla, Veliki bijeg, Orao je sletio) koji je tako davno prije 'novohollywoodskih' autora - pokazao da je ikonografiju i poetiku vesterna moguće locirati u bilo koje razdoblje. Majstorski napisan, snimljen i režiran film 'hitchcockovske' atmosfere najuputnije je opisati kao triler/vestern.

Osim zbog estetskih vrijednosti, “Loš dan u Black Rocku” značajan je i zbog iznimno subverzivnog idejnog podteksta: riječ je o jednom od prvih američkih filmova koji posredno govore o jezivom tretmanu koji su Amerikanci za vrijeme rata priredili domaćim Japancima. Film vrijedi vidjeti i zbog uistinu impresivne glumačke ekipe. U glavnoj je ulozi dvostruki dobitnik Oscara, legendarni S. Tracy (Starac i more, Pogodi tko dolazi na večeru, Adamovo rebro), a njegove filmske neprijatelje igraju također veliki glumci R. Ryan (Divlja horda), L. Marvin (12 žigosanih) i E. Borgnine (Marty, Divlja horda). Efektnu epizodnu ulogu odigrao je i Walter Breenan, nezaboravni 'Stumpy' iz Hawksova vesterna “Rio Bravo”.


Komentari (1)

Foto