Bratovo obećanje: Priča o Danu Jansenu (1996)

A BROTHER'S PROMISE: THE DAN JANSEN STORY (Originalni naziv)

drama sport biografski

Istinita životna priča o brzinskom klizaču D. Janseu i njegovom trnovitom putu do uspjeha

 
Režija: Bill Corcoran
Scenarij: Wesley Bishop
Uloge: Matt Keeslar, Len Cariou, Claire Rankin, Christina Cox, Justin Louis, ...

Filmografija

Dirljiva biografska dramao američkom sportašu Danu Jansenu. Iako je smatran najboljim svjetskim brzinskim klizačem 90-ih, njegovu su karijeru obilježili mnogi bolni neuspjesi koji su se javljali kao posljedica tragične smrti sestre Jane, koja mu je cijeli život pružala neizmjernu snagu i podršku. Njegova priča, kao i one mnogih drugih sportaša, slavi esencijalne ljudske vrijednosti među kojima su obiteljska ljubav i podrška, razumijevanje, tolerancija, ustrajnost i požrtvovnost, pa stoga služi kao bezvremenski životni putokaz mlađim naraštajima.

Dan Jansen (M. Keeslar) još je kao malo dijete prvi put stao na klizaljke i nerado ih je izuvao. Njegov je otac naporno radio kako bi prehranio brojnu obitelj, a svaki je slobodni trenutak koristio kako bi djecu vodio na obližnje klizalište. Dan je pokazivao znatan potencijal i talent za brzo klizanje, pa je uskoro počeo i profesionalno trenirati.

Iako je imao podršku roditelja, prijatelja i djevojke Natalie (C. Cox), najviše je inspiracije pronalazio u brojnim razgovorima s voljenom sestrom Jane (J. Brook). Kad su liječnici otkrili da Jane boluje od leukemije, Dan joj je obećao da će jednog dana osvojiti olimpijsku medalju.

Bolest je napredovala, a Danovi nastupi na Olimpijadama u Sarajevu i Calgaryju nisu donijeli željene rezultate. Jane je u međuvremenu podlegla bolesti, a shrvani je Dan čvrsto odlučio kako će u sestrino ime osvojiti toliko željenu medalju. Pred njim je još bila Olimpijada u Lillehammeru 1994. godine.

Jansen, koji je u projektu sudjelovao kao savjetnik, pohvalio je uvjerljiv nastup mladog Matta Keeslara (Posljednji dani diska), ali i film kao vjernu adaptaciju njegova života. Bill Corcoran iskusan je redatelj koji je zanat ispekao u televizijskom mediju potpisujući brojne serije i filmove. Film je 1997. osvojio nagradu Christopher za promicanje ljudskih vrijednosti i vrlina.

 


Komentari (0)

Foto