Žestoki momci (2001)

Knockaround guys (Originalni naziv)

akcija triler drama

Četvero gangstera odalzi u Montanu kako bi povratili ukradeni novac njihova šefa

 
Režija: Brian Koppelman, David Levien
Scenarij: Brian Koppelman, David Levien
Uloge: Barry Pepper, Andy Davoli, Seth Green, Vin Diesel, John Malkovich, ...

Filmografija

Realiziran u neogangsterskom stilu, čime podsjeća na "Dobre momke" Martina Scorseseja, filmove Quentina Tarantina (osobito glede završnog obračuna) i seriju Obitelj Soprano, zajedničko djelo B. Koppelmana i D. Leviena mješavina je ironiziranja kriminalnog miljea, crnohumornog diskursa i neoklijevanja kada je u pitanju prikaz nasilja. Ipak, film je najpamtljiviji po svojim glumcima različitih naraštaja i umjetničkog stvaralaštva.

Brooklyn, studeni 1987. Trinaestogodišnji Matty Demaret (A. Francis) nećak je mjesnog gangstera Teddyja Deservea (J. Malkovich) koji ga pokušava uvesti u svijet kriminala nagovarajući ga da ubije otetog protivnika iz podzemlja. Kada uplašeni Matty odbije pucati u nesretnika, i Teddy i dječakov otac Benny Chains (D. Hopper) posumnjaju da imaju pravog nasljednika obiteljskog "posla"... Godinama kasnije. Premda pokušava postati sportski agent, Matty je svjestan da neće moći izbjeći očevu želju da se pridruži kriminalnim rabotama. Otac mu stoga povjeri naplatu duga u Spokaneu pri čemu se Matty udruži s trojicom prijatelja: ženskarom Chrisom (A. Davoli), snagatorom Taylorom (V. Diesel) i narkomanom Johnnyjem (S. Green) čijim zrakoplovom društvo krene prema zapadu zemlje. I dok preuzimanje novca protekne glatko, Mattyja i kompanjone tek čeka neugodno iznenađenje...

Američki scenaristi Brian Koppelman i David Levien godinama pišu zajedničke tekstove za filmove (Runaway Jury, Walking Tall) pri čemu je njihova posljednja suradnja vezana uz "Ocean's Thirteen" Stevena Soderbergha, koji se u kinima očekuje ove godine. Uz pisanje scenarija, dvojac Koppelman & Levien okušao se zajedno i u režiji filma, a riječ je o ovoj kriminalističkoj drami. Premda snimljen 1999., film se u američkim kinima pojavio tek tri godine kasnije i pokupio solidne kritike koje su uglavnom istaknule atraktivnu glumačku ekipu. 

I dok je u glavnoj ulozi nedovoljno eksponirani B. Pepper (61*, Tri sprovoda u Meksiku), partner mu je kolega iz hita "Spašavanje vojnika Ryana" V. Diesel koji se upravo nakon ovog filma vinuo među hollywoodske zvijezde (Brzi i žestoki, xXx). Ostalu dvojicu mladih gangstera u potrazi za novcem tumače S. Green (Sve je cool, serija Buffy - ubojica vampira) i A. Davoli (Welcome to Collinwood, People I Know), a šerifa Deckera svestrani T. Noonan koji istodobno glumi, piše scenarije i režira (The Wife, What Happened Was). Otprilike kao i slavni D. Hopper (Hoosirs, Goli u sedlu) koji u filmu tumači oca glavnog (anti)junaka, dok mu se pridružuje još jedan nesuđeni oskarovac J. Malkovich (Mjesta u srcu, Na vatrenoj liniji). Snimljen na lokacijama u Kanadi i SAD-u (Montana), film je najdojmljiviji u scenama (ne)snalaženja mladih kriminalaca u situacijima vlastite inicijacije te ne čudi da je mlađi dio glumačke ekipe proglašen ravnopravnim svojim iskusnijim i poznatijim kolegama.


Komentari (1)

Foto