Prefontaine (1997)

Prefontaine (Originalni naziv)

drama sport biografski

Pogled na život i preranu smrt vrhunskog sportaša, Stevea Prefontainea

 
Režija: Steve James
Scenarij: Steve James, Eugene Corr
Uloge: Jared Leto, R. Lee Ermey, Ed O'Neill, Breckin Meyer, Lindsay Crouse

Filmografija

"Prefontaine" je uzbudljiva i zadivljujuća priča o vrlo nadarenom, ali kontroverznom sportašu koji je ostao sportska legenda i 20 godina nakon svoje smrti. Od najranijeg djetinjstva ovaj je zgodni, karizmatični, smioni "Pre", kako su ga od milja zvali čitav život, bio uvjeren u vlastiti uspjeh, i to na najvišoj razini, bez obzira na sve. U nastajanju filma sudjelovali su članovi Preove obitelji, bliski prijatelji i velikani sporta, a režirao ga je i producirao jedan od urednika slavnog dokumentarca „Hoop Dreams“.

"Prefontaine" je inspirativna istinita priča o jedinstvenom sportašu koji je postao veličina, odolio porazima i pretvorio sve prepreke u osobnu pobjedu. Iako je njegov život naglo prekinut u automobilskoj nesreći, kad su  mu bile tek 24 godine, Steve Prefontaine (Jared Leto) ne samo da je postao sportska legenda, nego je zauvijek promijenio povijest trčanja na duge pruge.

U doba kad je trčanje na duge pruge bio  introspektivan i samozatajan sport, hrabri i ekstrovertirani Steve Prefontaine pojavio se na sceni kasnih 1960-ih, te je odmah postao senzacija u svojoj matičnoj državi, Oregonu, a njegova je popularnost dosegla vrhunac kad je sudjelovao na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. „Ne izađem samo na stazu i počnem trčati“, rekao je jednom Steve. „Volim ljudima dati nešto uzbudljivo što će gledati.“


Komentari (0)

Foto