Muza (1999)

The Muse (Originalni naziv)

komedija romantika

Scenaristu u stvaralačkoj krizi život se totalno mijenja kada sazna za pravu Muzu

 
Režija: Albert Brooks
Scenarij: Albert Brooks, Monica Mcgowan Johnson
Uloge: Albert Brooks, Sharon Stone, Jeff Bridges, Andie MacDowell, Steven Wright...

Filmografija

Kada scenarist Steven Phillips (A. Brooks) zapadne u stvaralačku krizu očajnički tražeći rješenje, od prijatelja (J. Bridges) doznaje da u Hollywoodu postoji prava Muza (S. Stone). Ona odluči nesretnog scenarista uzeti za klijenta, ali tada se njegov život iz korijena mijenja...

Jedne dobre noći, hollywoodskom scenaristu Stevenu Philipsu (A. Brooks) uručena je humanitarna nagrada dok su ga ponosno pratile supruga Laura (A. MacDowell) i kći. Jednog lošeg jutra kasnije, iz hollywoodskog studija, Steven saznaje da je po njima izgubio svoju kreativnost, te ga razrješuju ugovora. Stevenovo samopouzdanje je poljuljano: on želi raditi, ali kako, kad sada svi misle da je gotov s karijerom. Očajnički tražeći savjet, Steven posjećuje svog prijatelja zavidno uspješnog scenarista Jacka Warricka (Bridges) koji raskošno živi na Bel Airu.

Jack mu se povjerava da je i sam bio inspiriran za svoj sadašnji uspjeh od strane prave pravcate Muze. Steven je sumnjičav dok mu Jack priča o Sarah (S. Stone), jednoj od devet Zeusovih kćeri. Muze inspiriraju kreativnost i jedna od njih - Sarah, nalazi se u Hollywoodu. Steven je ubrzo potpuno zaokupljen mogućnošću da postane jedan od njenih klijenata. Kao uslugu Jack pristaje da ugovori sastanak između Sarah i Stevena. Sastanak, održan u gostinjskoj kući gdje je Sarah odsjela, započeo je prilično klimavo, ali Sarah je ubrzo smirila Stevena. Kroz svoju mogućnost kao Muze, objasnila je, ona zapravo ne radi nikakav stvarni posao, već pomaže filmašima da dođu u dodir sa svojom unutarnjom kreativnošću - Sarah pristaje da uzme Stevena za klijenta, ali ne prije nego što detaljno predoči svoje potrebe: hranu, smještaj, auto s vozačem, 24-satni pristup Stevenu putem telefona itd.

Nestrpljiv da bude inspiriran, Steven žurno ugovara "posao". U blizini njihove kuće, usprkos prvobitnih trzavica, Laura prihvaća Sarah u njihovo domaćinstvo. Kad Stevenova supruga i Muza instantno postanu najbolje prijateljice, on shvaća da njihovi životi više nikada neće biti isti...

Muza je novi film jednog od vodećih američkih komičara, Alberta Brooksa. Scenarist i redatelj Brooks pruža nam svoju pronicljivu duhovitost i socijalnu satiru (kakvu smo vidjeli i čuli u Mother, Defending Your Life, Lost in America, Modern Romance i Real Life) kroz prikaz uvijek svježe priče smještene u današnji Los Angeles. Nakon što je, s dugogodišnjom suradnicom Monicom Johnson, završio scenarij za Muzu, Brooks je krenuo stvarati svoj film. Ponovno je odlučio raditi ispred i iza kamere, kao glumac i redatelj. No, prvo je morao pronaći svoju Muzu. Jedna glumica odmah mu je pala na pamet. "Rekao sam da želim Sharon Stone", prisjeća se Brooks, "ali ljudi su mi rekli, "ona nikad prije nije glumila u komediji".


Komentari (1)

Foto