Flicka (2006)

Flicka (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

Divlji mustang promijeniti će život mlade djevojke

 
Režija: Michael Mayer
Scenarij: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Uloge: Allison Lohman, Tim McGraw, Maria Bello, Ryan Kwanten, Danny Pino, ...

Filmografija

Film Flicka po broju gledatelja svrstava se među američke blockbustere, a bio je nominiran i za nagradu američkih kritičara kao najbolji obiteljski film 2006. godine. Snimljen je prema romanu Mary O'Hara (1885-1980), My Friend Flicka. Prvi film prema tom popularnom romanu snimljen je još 1943. godine, a pedesetih godina snimljena je i vrlo popularna TV serija.

Katy McLaughlin (A. Lohman) prvi se put iskrala iz kuće i otišla u konjušnicu kad je imala samo tri godine. Otac ju je, sav u strahu, našao ujutro kako spava pokraj konja. Katy je sada srednjoškolka, ali je i dalje više od svega zanima život na ranču. Obožava konje, a najdraži joj je prizor pogled na krdo divljih konja koji nisu rijetkost u Wyomingu, na planinskoj zaravni na kojoj se nalazi ranč McLaughlinovih. Kad u školi dobije zadatak da napiše školsku zadaću, Katy je, umjesto na papiru, napiše samo u glavi, zaneseno maštajući o prirodi u koju je zaljubljena, zbog čega je otac pozvan u školu. Za kaznu, zabrani joj jahanje.

No, Katy je tvrdoglava i uporna, pa se iskrada iz kuće. U jednom tajnom noćnom jahanju prvi put sretne prelijepu crnu divlju kobilu, kojoj da ime Flicka. Flicka je bio Katyn nadimak, a dao joj ga je radnik na ranču, Gus (D. Roberts), koji je rekao da Flicka na švedskom znači mladu, zanesenu djevojku. Katy bi najradije vrijeme provodila kroteći Flicku, no zbog očeve zabrane ne smije dok se ne popravi u školi. No Katy se na školsko gradivo jedva može koncentrirati. Istodobno, njezin stariji brat Howard, od kojega otac očekuje da nastavi voditi ranč, želi nastaviti školovanje i otići na koledž. Otac nije svjestan ni Howardovih ni Katynih životnih želja, jedino majka, kao i u većini obitelji, zna što je najbolje za njezinu djecu. Kako bi izbjegao daljnja Katyna navaljivanja, Tim neukrotivu Flicku prodaje za nastupe na rodeu. Katy je neutješna, a Nell prvi put u životu ne staje uz odluku svoga muža. I Howard se oštro suprotstavlja ocu. Katy se potajno prijavljuje za veliko natjecanje, opasnu utrku divljih konja, vjerujući da će pobijediti jašući Flicku i da će je novcem od nagrade otkupiti...

Koliko je priča o životnom snu jedne djevojke i njezinoj ljubavi prema konjima privlačna gledateljima, svjedoči velik uspjeh ovog filma kod publike i kritike, zbog čega su se producenti odlučili i na snimanje nastavka, koji je već u pripremama.


Komentari (0)

Foto