Noć na zemlji (1991)

Night on Earth (Originalni naziv)

komedija drama

Film prati pet različitih priča između vozača/vozačice taksija i njihovih putnika

 
Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, ...

Filmografija

Iako je zlatno vrijeme omnibus filmova prošlo prije nekoliko desetljeća kultni američki filmaš Jim Jarmusch se nakon Tajanstvenog vlaka opet okušao u toj formi. Iako Noć na zemlji nije bila nagrađivana kao neki prethodni Jarmuschovi filmovi, mnogi kritičari je smatraju njegovim najzrelijim ostvrenjem.

Omnibus od 5 priča čije se radnje događaju u taksiju, istodobno, no u različitim svjetskim gradovima. Ljudi različitog karaktera, zanimanja i namjera sjedaju u taksi te, vozeći se, kroz konverzaciju otkrivaju dio sebe dok kadrovima prolaze gradske vedute, avenije, ulice, svjetleće reklame... Razgovori između taksi vozača i putnika o bitnim i nebitnim stvarima odvijaju se na različitim jezicima u 5 svjetskih metropola: Los Angelesu, New Yorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju. I dok je u Los Angelesu večer tek pala, u Helsinkiju već stiže zora.

Pomalo turoban film u kojem autor iz promatračke pozicije u nekoliko dugačkih kadrova donosi atmosferu pojedinog grada. U filmu glumi niz istaknutih glumaca: W. Ryder, G. Rowlands, A. Muller-Stahl, B. Dalle, R. Benigni, a filmsku fotografiju punu ugođaja i mekanih boja uredio je jedan od najeminentnijih snimatelja današnjice Frederick Elmes (Plavi baršun, Divlji u srcu, The Namesake). Film je nagrađen glavnom nagradom za najbolji film na Houstonskom festivalu internacionalnog filma te snimatelj Frederick Elmes nagradom "Independent Spirit" za najbolju kameru.

 


Komentari (6)

Foto