Noć s kraljem (2006)

One Night with the King (Originalni naziv)

drama povijesni

Kronika života kraljice Perzije koja nastoji spasiti svoj narod od istrebljenja

 
Režija: Michael O. Sajbel
Scenarij: Stephan Blinn, Mark Andrew Olsen
Uloge: Tiffany Dupont, Luke Goss, John Noble, Omar Sharif, John Rhys-Davies, ...

Filmografija

Esther postaje kraljica Perzije te nastoji spasiti svoj narod od istrebljenja od zakletih neprijatelja. Na tom putu ne seže ni pred čim kako bi spasila narod te jedini način vidi u osvajanju srca neprijateljskog kralja Xerxesa.

U perzijskom gradu Suzi kralj Kserkso (L. Gross) priprema veliku svečanost s mnogo uzvanika. Hadassah (T. Dupont) ostavlja svoje pleme i putuje u Jeruzalem očarana pričama o tom divnom gradu, zajedno sa svojim zaručnikom. Međutim, u pozadini pompozne svečanosti krije se maliciozan vladarev plan, a to je smaknuće njezina židovskog plemena. Hadassah osjeća da nešto mora poduzeti, odluči riskirati i pođe samom vladaru. Predstavi se Kserksu kao Estera i počinje otkrivati njegove namjere prema Židovima. Pred njezinom izuzetnom ljepotom kralj neće ostati ravnodušan...

One Night With the King vrlo je solidan i dobro režiran povijesni film utemeljen na romanu Hadassah: One Night With the King američkoga svećenika i pisca Tommyja Tenneyja. Riječ je o interpretaciji poznate biblijske legende o Esteri, perzijskoj Židovki koja je, ne bi li spasila svoj narod od genocida, iskoristila svoje čari i lukavstvo te pridobila za sebe okrutnoga perzijskoga kralja, legendarnog Kserksa. Iako malo pojednostavljene, pa i ublažene priče, film je vrlo solidna interpretacija legende što sadrži sve njezine najvažnije elemente, odišući porukom domoljublja, slobode i veličanjem hrabrosti u želji da se pomogne svojem narodu. U filmu su odlične glumačke interpretacije ostvarili O. Sharif, P. O'Toole te mladi engleski glumac L. Goss (koji je za ulogu perzijskoga kralja osvojio CAMIE nagradu).


Komentari (0)

Foto