Nevidljivo dijete (1999)

INVISIBLE CHILD (Originalni naziv)

drama

Gillian prihvaća posao dadilje u obitelji u kojoj postoje nevidljivi članovi

 
Režija: Joan Micklin Silver
Scenarij: Ronald Bass, David Field
Uloge: Rita Wilson, Mae Whitman, David Dorfman, Victor Garber, Tushka Bergen, ...

Filmografija

Neobična obiteljska drama prema originalnoj ideji Rona Bassa. Motiv nevidljivog djeteta često se koristi u filmovima kao izmišljeni prijatelj kojega obično izmišljaju osamljena i maštovita djeca. Kad je riječ o psihozi kojoj je jedan od simptoma izmišljanje nekoga tko ne postoji, obično je ludilo osnovna tema filma. Ovdje, međutim, tema nije majčina psihoza, nego život obitelji koja se nosi s tim ludilom, koja se ponaša u skladu s majčinom iluzijom jer im je najvažnije od svega što su zajedno i što se vole.Film je režirala iskusna redateljica Joan Micklin Silver (Hester Street).

Mlada Engleskinja Gillian (T. Bergen) javlja se na oglas koji je našla na oglasnoj ploči u školi u kojemu jedna obitelj traži dadilju. Isti dan odlazi Beemanovima i nalazi kod kuće samo oca (V. Garber) s djecom - zrelom i odgovornom Rebeccom, zvanom Doc (M. Whitman) i njezinim mlađim bratom, četverogodišnjim Samom (D. Dorfman). Iako je i sama dijete od devet-deset godina, Doc je preuzela brigu o mnogim poslovima u kući, uključivši i brigu o sestrici Maggie kad mame nema kod kuće.

Na početku razgovora Gillian doznaje da Beemanovi nisu tako obična obitelj kako joj se činilo: Tim Beeman otkriva joj da je Maggie nevidljivo dijete koje je plod mašte njegove žene Annie i da će Gillian najviše posla imati upravo oko Maggie. U tom trenutku Gillian neće ni naslutiti kako će neobične biti njezine obaveze, ali prihvaća posao.

Pomalo doznaje da, iako se svi prave da Maggie postoji, u to vjeruje jedino Annie. Doc i Tim svjesno čuvaju Annienu iluziju, jedino mali Sam ne zna što bi trebao vjerovati. Vrlo brzo Gillian se emotivno veže za cijelu obitelj, osobito za Doc i uviđa da nešto mora učiniti kako bi promijenila nezdravo stanje u kojemu obitelj živi.

 


Komentari (0)

Foto