Čovjek s dva mozga (1983)

The Man with Two Brains (Originalni naziv)

komedija romantika sf

Genijalni neurokirurg zaljubljen je u mozak iz staklenke

 
Režija: Carl Reiner
Scenarij: Steve Martin, Carl Reiner, George Gipe
Uloge: Steve Martin, Kathleen Turner, David Warner

Filmografija

"The Man With Two Brains" ljubavna je priča o doktoru Michaelu Hfuhruhurru (Steve Martin), vrlo uspješnom neurokirurgu koji pokušava ostvariti neobičnu ljubavnu vezu za mozgom iz staklenke.

Dr. Michael Hfuhruhurr, tvorac revolucionarne metode u operiranju mozga, udovac je koji sve svoje vrijeme provodi operirajući mozgove - svjestan vlastite genijalosti. Michael spasi život Dolores Benedict (Turner), ženi koju je gotovo ubio u automobilskoj nezgodi. Tijekom njezina oporavka od operacije, prije negoli je Michael otkrio njezin karakter, koji je sušta suprotnost njezinu prekrasnu izgledu, oženi se njome.
Michael možda i jest najbolji svjetski kirurg za mozak, ali o procjeni ljudskog karaktera nema blage veze. Kako je Dolores Benedict žena koja se obožava rugati svojem mužu i mučiti ga, operaciju mozga koristi kao izgovor za stalne glavobolje, te tako Michaela drži u neprestanom stanju uzbuđenosti. U nadi da će medeni mjesec u Europi stvoriti uvjete i atmosferu koji će dovesti do konzumacije braka, Michael i Dolores odlaze na radni odmor u Beč.
Dok predaje na bečkom Institutu za kraniologiju, Michael upoznaje doktora Alfreda Necessitera (Warner), koji odmah dobrog doktora odvodi u svoj stan, gdje mu pokazuje svoj laboratorij mozgova, sa stotinama mozgova u staklenkama, koje je izvadio iz glava ljudi koji su umrli na odgovarajući način. Takav je način, slučajno, potpis ludog bečkog ubojice iz dizala, koji svoje žrtve ubija ubrizgavanjem smrtonosne doze sredstva za pranje prozora, pa mozak umire zadnji.
U laboratoriju doktora Necessitera Michael upoznaje mozak bez tijela s kojim ne samo može razgovarati i s kojim stvara poseban odnos, nego se i u njega zaljubljuje. Pojavljuje se klasična filmska dilema: oženjen muškarac koji je zaljubljen u drugu ženu. U ovom slučaju, druga je žena sve ono što Michael želi, osim, naravno, tijela. Kad doktor Hfuhruhurr otkrije da njegova ljubav ne može zauvijek živjeti u staklenci, krene u potragu za savršenim tijelom koje će postati domaćinom ženskom mozgu koji voli.

Komentari (1)

Foto