Sam protiv svih (1998)

SEUL CONTRE TOUS (Originalni naziv)

triler drama

Tok svijesti frustriranog i neobrazovanog pojedinca koji nema ni trunke morala u sebi

 
Režija: Gaspar Noé
Scenarij: Gaspar Noé
Uloge: Philippe Nahon, Blandine Lenoir, Frankye Pain, Martine Audrain, ...

Filmografija

Argentinac Gaspar Noé afirmirao se na prijelazu stoljeća kao vjerojatno najkontroverzniji francuski filmaš. Već za kratki film "Tous à la manif" iz 1994. dobio je nagradu Jean Vigo, da bi sve zapanjio cjelovečernjim debijem "Sam protiv svih", u kojem je središte njegova interesa zapravo tok svijesti frustriranog i neobrazovanog pojedinca. "Sam protiv svih" nagrađen je u Cannesu nagradom Mercedes-Benz te nagradom FIPRESCI u Sarajevu. Četiri godine kasnije Noé je snimio podjednako kontroverzni, ako ne i kontroverzniji film, "Nepovratno" s Vincentom Casselom i Monicom Belucci, u kojem se nakratko

Francuska 1980. Bivši mesar kojeg je majka napustila kao dijete, dok su mu oca komunista nacisti ubili u logoru, napušta Pariz i svoju autističnu kćer tinejdžercu u koju je zaljubljen, kako bi s trudnom priležnicom izgradio nov život u Lilleu. Nakon velegradskog Pariza, provincijski Lille, iako jedan od većih francuskih gradova, mesara ispunjava depresijom, a posebno ga iritiraju ljubavnica i njezina majka kod koje žive.

Kad mu ljubavnica odbije kupiti mesnicu i tjera ga da se zaposli kao prodavač mesa u trgovini, izgubi živce i istuče je, te se s puničinim pištoljem vrati u Pariz. Tu pokušava naći posao kod starih prijatelja i poznanika, ali svi ga odbijaju, nitko mu ne želi ni posuditi novac. Ogorčenje ga sve više obuzima, muka mu je od francuskih ljubitelja nacista, homoseksualaca i useljenika koju su 'onečistili' Francusku te sniva o osveti.

Odluči posjetiti voljenu kćer u umobolnici. Izvede je u šetnju, odvede u hotel u kojem ju je začeo s njezinom majkom koja ih je ubrzo napustila zbog nekog Portugalca. Seksualno uzbuđen, mesar želi općiti s kćerkom, prezirući opći moral što osuđuje incest, uvjeren da je njihova veza čista.

 


Komentari (4)

Foto