Norma Rae (1979)

NORMA RAE (Originalni naziv)

drama

Žena izmučena teškim,ne osobito korisnim radom i siromaštvom bori se za prava radnika

 
Režija: Martin Ritt
Scenarij: Irving Ravetch, Harriet Frank Jr.
Uloge: Sally Field, Beau Bridges, Ron Leibman, Pat Hingle, Barbara Baxley, ...

Filmografija

"Norma Rae" izvrsna je socijalna drama inspirirana stvarnim slučajem radnice Crystal Lee Jordan.Istodobno, ona se ne bori samo za prava radnika, već u biti i za bolji položaj žena. Film je režirao američki kazališni i filmski redatelj Martin Ritt, kojemu je, uz ovaj, najpoznatiji film "The Spy Who Came From the Cold" (1965). Za ovu vrlo zahtjevnu ulogu američka glumica Sally Field nagrađena je Oscarom. Uz još dvije nominacije, film je osvojio akademijinu nagradu za najbolju pjesmu, a glavna glumica je osvojila i nagradu na Canneskom festivalu.

Norma Rae (S. Field), majka troje djece iz Alabame, radnica je u tekstilnoj tvornici, u kojoj se radi pod vrlo teškim uvjetima. Baš kao i njezini roditelji i prijatelji, slabo je plaćena, ne napreduje i nema nikakvu podršku.
Njezin monoton i tmuran život se promijeni kada upozna Reubena (R. Leibman), poduzetnog organizatora radnika koji dolazi ne bi li ih podučio o solidarnosti na radnom mjestu. Loši uvjeti rada Normi daju razlog da postane pristaša organizacije za udruženje radnika. Ona će, zajedno s Reubenom, poduzeti teške i opasne korake za poboljšanje radnih uvjeta.

Komentari (0)

Foto