Posljednji škotski kralj (2006)

THE LAST KING OF SCOTLAND (Originalni naziv)

drama povijesni politički

Mladi škotski liječnik postane svjedokom terora i zločina ugandskog diktatora Idija Amina

 
Režija: Kevin Macdonald
Scenarij: Peter Morgan, Jeremy Brock
Uloge: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, ...

Filmografija

Film redatelja Kevina MacDonalda velikim je dijelom zasnovan na istinitim događajima, no lik mladog škotskog liječnika Nicholasa Garrigana je izmišljen, premda dijelom nadahnut likom britanskog vojnog časnika škotskog podrijetla Boba Astlesa kojega je Idi Amin isprva optuživao za izdaju i zatvarao - uz obveznu torturu - da bi ga poslije oslobodio, uzeo za bliskog savjetnika i dao mu ovlasti da vodi unosne poslove poput izvoza ugandskog ananasa. Astles danas živi u Velikoj Britaniji u Wimbledonu i aktivan je borac protiv zapadnjačkog miješanja u afričku politiku.

Nakon diplome 1970. godine mladi škotski liječnik Nicholas Garrigan (J. McAvoy) ne želi naslijediti dosadan očev posao u škotskoj provinciji i kreće u pustolovinu - putuje u Ugandu kao liječnik misionarske bolnice koju vode dr. David Merrit (A. Kotz) i njegova žena Sarah (G. Anderson). Nicholas prihvaća težak liječnički život u siromašnoj i slabo opremljenoj bolnici i pokušava zavesti Saru koja odbija prevariti supruga. U zemlji je državni udar: general Idi Amin (F. Whitaker) sa svojim postrojbama svrgava predsjednika Miltona Obotea i preuzima vlast. Igrom slučaja Nicholas upozna Idija Amina kad ovaj u blizini bolnice ozlijedi ruku. General Amin oduševi se Nicholasom kada čuje da je ovaj Škot - on obožava Škotsku i Škote - i ponudi mu posao osobnog liječnika, povjerljivog savjetnika i vođe projekta obnove ugandskog zdravstva. Nicholas na jednoj zabavi upozna tri Aminove supruge i njegovu pažnju privuče najmlađa, Kay Amin (K. Washington). Amin odbacuje Kay jer je sin kojega mu je rodila epileptičar. Kada jednom zgodom hitno intervenira u Kayinoj kući i pomaže njezinom sinu dok ima napadaj, zbliži se s njom i njih dvoje postaju ljubavnici. Nicholas s vremenom shvaća da je Idi Amin okrutni diktator koji bez milosti ubije svakoga u koga posumnja, i želi pobjeći s Kay iz Ugande, no Amin mu uzme britansku putovnicu. Nicholas odluči otrovati Idija Amina, ali njegov pokušaj otkrivaju generalovi ljudi i uhite ga. Amin se suočava s Nicholasom i govori mu da zna za njegovu vezu s Kay...

MacDonaldov film o Aminovoj diktaturi izazvao je veliku pozornost, te osvojio brojne nagrade, među kojima treba istaknuti Oscara za glavnu ulogu - generala Idija Amina - glumcu Forestu Whitakeru.

Komentari (5)

Foto