Rembrandt (1999)

Rembrandt (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Biografska priča o usponu i padu Rembrandta van Rijna, slavnog slikara

 
Režija: Charles Matton
Scenarij: Charles Matton, Sylvie Matton
Uloge: Klaus Maria Brandauer, Romane Bohringer, Jean Rochefort, Johanna ter Steege...

Filmografija

Klaus Maria Brandauer je u ovom raskoš nom biografskom filmu o životu Rembrandt van Rijna odigrao glavnu ulogu. Film je ispričan u flashbackovima od strane ostarjelog umjetnika.

Glasoviti nizozemski slikar Rembrandt van Rijn (K. M. Brandauer) star je i umoran čovjek koji se nedugo pred smrt prisjeća nekih dijelova svog života. Nakon što je kao mladić stigao u Amsterdam, Rembrandt se ubrzo afirmirao kao izuzetno darovit slikar koji će se s vremenom razviti u najvažniju osobnost nizozemske umjetnosti 17. stoljeća. Istodobno sa stvaranjem svog osebujnog stila i umjetničkog imena, Rembrandt je upoznao dobrodušnu i emotivnu Saskiu Uylenburgh (J. ter Steege), s kojom se uskoro oženio i zahvaljujući podučavanju nizozemske aristokracije preselio u veliku kuću. Nažalost, njihova bračna sreća nije dugo potrajala, jer je Saskia umrla pri porodu sina Titusa (L. Matton). Slomljen i očajan, Rembrandt je tada utjehu najprije potražio u zagrljaju sluškinje Geertje Direx (C. van Houten), da bi se naposljetku skrasio uz drugu suprugu Hendrickje Stoffels (R. Bohringer) koja će mu roditi kćer. No zbog svoje ekscentričnosti i hirovitosti Rembrandt će postupno pasti u nemilost aristokratskih krugova, a kuća i neke slike dospjeti na prodaju zbog podmirenja novčanih dugova.

Godine 2000. nominirana za francusku filmsku nagradu César u kategoriji najbolje kostimografije, a ovjenčana onom za najuspjeliji produkcijski dizajn, ambiciozna i raskošno producirana biografska drama suscenarista i redatelja Charlesa Mattona nudi intrigantan i zanimljiv pogled na kompleksnu osobnost glasovitog nizozemskog slikara Rembrandta van Rijna. Tijekom karijere duge 34 godine danas nažalost pokojni filmaš unatoč neospornom daru režirao je svega četiri dugometražna i jedan film kratkog metra, među kojima se kakvoćom izdvaja upravo ovaj naslov. Riječ je o izrazito estetiziranoj, stiliziranoj, naglašeno atmosferičnoj te dojmljivom i koloristički bogatom fotografijom Pierrea Dupoueya (Povijest tjelesnosti) snimljenoj priči o životu velikog umjetnika, inovativnog portretista i autora impresivnih ilustracija biblijskih motiva. Režija Charlesa Mattona je sigurna i sugestivna, a cjelinu nose raspoložene i uvjerljive interpretacije zvučne glumačke postave predvođene K. M. Brandauerom (Mefisto, Nikad ne reci nikad, Pukovnik Redl), za sporednu rolu u biografskoj romantičnoj drami "Moja Afrika" Sydneya Pollacka nominiranim za Oscara. Njegove su partnerice R. Bohringer (Apartman), J. ter Steege (Slatka Emma, draga Bobe, Besmrtna ljubav) i J. Rochefort (Prêt-à-Porter, Nikome ni riječ).

 


Komentari (1)

Foto